FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Kontroverze i perspektive hrvatske politike" P. Kriste

ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - Knjiga Petra Kriste "Kontroverze i perspektive hrvatske politike - Politički spisi 1970. - 2010." predstavljena je danas u dvorani Tribina grada Zagreba u Zagrebu.

O knjizi su govorili profesor Fakulteta političkih znanosti Branko Caratan, general u mirovini Anton Tus i zamjenik predsjednika Skupštine grada Zagreba prof. Josip Kregar.

"Kriste je još prije pedesetak godina bio omladinski aktivist pa je, kao ministar 90-tih godina, iskustva iz socijalističke Jugoslavije provodio u Mesićevoj, Manolićevoj i Gregurićevoj vladi", rekao je Caratan, dodavši kako autor u knjizi nije pao u napast da glorificira pokret Hrvatskog proljeća.

Kriste smatra kako je taj pokret želio samo socijalizam s ljudskim likom te da im nije padalo na pamet ukidanje komunističke vlasti i Jugoslavije, kazao je.

"Iako je stradao u to vrijeme, Kriste ističe kako je Josip Broz Tito podupirao Hrvatsko proljeće jer je želio decentraliziranu Jugoslaviju", rekao je Caratan. Napomenuo je kako je autor u knjizi istaknuo i Račanov demokratski pomaka, za razliku od, kazao je, "mesara jedne nove stranke koji su tukli akademike".

Tuđmanu, kako je rekao, zamjera privatizacijsku pljačku i politiku podjele Bosne i Hercegovine, a pozitivnim je korakom ocijenio Račanovu i Sanaderovu vladu.

Tus smatra kako je jedna od Tuđmanovih pogrešaka predsjednikovo zalaganje za mirni raspad Jugoslavije. "Za mene je bilo neprihvatljivo isključivanje ratne opcije", rekao je Tus, dodavši kako Tuđman u obranu nije uključio teritorijalnu obranu.

Po njegovu mišljenju Hrvatska je trebala istovjetno postupiti kao Slovenija. Tuđman je sprječavao zauzimanje vojarni jer nije htio imati žrtve, dodao je Tus.

Smatra i kako je ulazak srpske vojske u Vukovar rezultat dogovora sa Srbima. Razlog tomu je, po njegovu mišljenju, što je Tuđman pristao na srpski prijedlog da UN-ove snage dođu u Hrvatsku, a koje su, kako je procijenio, okupirani hrvatski teritorij trebale pretvoriti u srpsku državu.

Tuđman je sa Srbima dogovorio i podjelu BiH, jer je osnovao Herceg-Bosnu, a unatoč tomu što smo ratovali u Posavini, to je područje prepustio Srbima, ustvrdio je Tus. Dodao je i kako je s Dobricom Ćosićem (Tuđman) trgovao teritorijem na području Konavla, koje je - kako tvrdi - htio mijenjati za hercegovačko područje u zaleđu Dubrovnika, odakle je grad bio sustavno granatiran.

Petar Kriste u prvom poglavlju knjige "Kontroverze i perspektive hrvatske politike - Politički spisi 1970. - 2010." (239 str.), koju je objavio zagrebački nakladnik Plejada, piše o Tuđmanu i "tuđmanizmu", a u drugom, uz ostalo, i o svom svjedočenju u Haagu, dubrovačkim ratnim temama, izgradnji autoceste Zagreb-Dubrovnik te Hrvatskom proljeću.

Petar Kriste (1932.) od početka 60-tih godina, kao partijski rukovodilac, sudjeluje u politici, a 90-tih je godina, u Republici Hrvatskoj, bio ministar u tri hrvatske vlade. Objavio je i knjigu "Iznevjereni grad".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙