FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Rječnik tijela" Andreje Zlatar

ZAGREB, 5. studenog 2010. (Hina) - Esejističko-autobiografska knjiga "Rječnik tijela" Andreje Zlatar, u kojoj autorica problematizira pitanje ženskog identiteta, odnosa prema vlastitom tijelu, književnom tekstu i drugome, predstavljena je večeras u Knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu.

Knjiga književne teoretičarke i spisateljice nastala je pisanjem, razmišljanjem i pripovijednim kruženjem oko niza pojmova vezanih uz tijelo, poput dodira, privlačnosti, odbojnosti, ali i starosti, bolesti, silovanja i autodestrukcije.

Pojmove vezane uz tijelo, proizašle iz čitanja suvremene hrvatske i svjetske proze, razmatra kroz šest poglavlja: "Poetika dodira", "Šest žena", "Otpor, starost i bolest", "Obiteljski odnosi", "Sestre, prijateljice" i "Nemogući dodiri".

Riječ je o neprekidnom isprepletanju tjelesnih i književnih identiteta s naglaskom na otporima žene prema tegobama tijela, ustvrdila je Lada Čale Feldman. Andrea Zlatar problematizira žensko tijelo koje se užasava samoga sebe. Progovara o onome o čemu se inače šuti, što nitko ne želi slušati u svakodnevnoj komunikaciji, a što svaki ženski subjekt nosi u sebi, napomenula.

Oko fenomena tijela autorica okuplja različite kulturološke, antroploške i filozofske slojeve, ocijenila je na predstavljanju Helena Sablić Tomić te dodala kako smatra i da je najdublji sloj feminističko-autobiografski, koji otvara pitanje društvenog položaja žene.

Napomenula je kako autorica kroz dekonstrukciju uspostavlja jednu moguću konstrukciju novog identiteta.

Po njezinim riječima, "Rječnik tijela" je otvoreno djelo, žanrovski teško odredivo, koje se može svrstati na razmeđu esejistike, znanstvene teorije, kritike i autobiografije, a čitatelji je mogu iščitavati na razini realnog, imaginarnog i simboličnog.

Knjigu "Rječnik tijela" objavila je Naklada "Ljevak".

Andrea Zlatar redovita je profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙