FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen rast broja pretplatnika na usluge mobilne telefonije u 2010. – ITU

SAN FRANCISCO, 21. listopada 2010. (Hina) - Broj pretplatnika na usluge mobilne telefonije dosegnut će do kraja godine 5,3 milijarde, u odnosu na 4,6 milijardi na kraju 2009, prognozirala je u najnovijem izvješću agencija Ujedinjenih naroda za informacijske i telekomunikacijske tehnologije.

Mreže za mobilnu telefoniju već su sada dostupne više od 90 posto svjetske populacije. Stopa penetracije mobilnih telefona na tržištima razvijenih zemalja iznosi 68 posto, čime je dosegnuta viša razina zasićenosti nego kod ostalih tehnologija, pokazuje izvješće objavljeno na godišnjoj konferenciji Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Guadalajari.

Snažan skok zabilježen je i na području pristupa Internetu, pokazuje izvješće. Tako je broj korisnika interneta udvostručen u proteklih pet godina i do kraja 2010. dosegnut će dvije milijarde. Pritom se procjenjuje da pristup internetu u vlastitom domu ima 1,6 milijardi ljudi, u odnosu na 1,4 milijarde na kraju 2009.

Autori izvješća ukazuju ipak na kontinuirani ogromni raskorak između razvijenih i zemalja u razvoju.

Tako će do kraja ove godine 71 posto stanovnika razvijenih zemljama imati mogućnost pristupa internetu, u odnosu na samo 21 posto u zemljama u razvoju.

Pritom će u razvijenim zemljama 65 posto stanovnika moći pristupiti internetu u vlastitom domu, u usporedbi sa samo 13,5 posto u zemljama u razvoju, gdje su glavna mjesta za pristup internetu škole, radna mjesta i javne ustanove.

Velike su i razlike među pojedinim regijama, pa tako internetom surfa 65 posto stanovnika u Europi, odnosno samo 9,6 posto u Africi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙