FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan statistike - DZS izdao publikaciju "Hrvatska u brojkama"

ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Prvi Svjetski dan statistike obilježio je danas i Državni zavod za statistiku (DZS), a prigodno je taj dan obilježio izdavanjem publikacije "Hrvatska u brojkama".

"Publikaciju, koja sadržava pregled najvažnijih pokazatelja za neku zemlju, izdaje većina europskih statistika, a s obzirom na to da Državni zavod za statistiku nije izdao takvu publikaciju otkad je Republika Hrvatska postigla svoju neovisnost, Svjetski dan statistike učinio se kao dobar povod za njezinu objavu", navodi se u priopćenju DZS-a.

Zavod je, radi približavanja statistike korisnicima, a u sklopu obilježavanja tog dana, organizirao i Dane otvorenih vrata na temu "Kako brojevima dati smisao", a na radionici su bili studenti treće godine Visoke novinarske škole.

Kako se navodi, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač uvodno je budućim novinarima predstavio djelokrug rada DZS-a, a potom im je predstavljen široki spektar podataka koje Zavod, kao glavni nositelj i koordinator službenog sustava statistike, diseminira.

Statistički odjel Ujedinjenih naroda proglasio je 20. listopada Svjetskim danom statistike radi jačanja svijesti i povjerenja javnosti u službenu statistiku i ove se godine taj dan obilježava prvi put u svijetu.

Pod motom "Slavimo mnoga dostignuća službene statistike" gotovo sve nacionalne statistike prigodnim aktivnostima obilježavaju taj dan, a proglašavanje tog dana priznanje je važnosti koju statistika ima u društvu, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙