FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:
ZAGREB, 31. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:

DUBAI - Bivši irački predsjednik Sadam Husein, koji je u subotu pogubljen zbog zločina protiv čovječnosti, bit će pokopan u iračkom gradu Ramadi, objavila je njegova obitelj. U priopćenju koje je u subotu njegova obitelj poslala novinskoj agenciji Reuters, navodi se kako je Sadam Husein izrazio želju da bude pokopan u svom rodnom selu Awja ili u gradu Ramadi. Obitelj se zbog privatnih i sigurnosnih razloga odlučila za Ramadi. Grad Ramadi nalazi se 110 km zapadno od Bagdada i jako je uporište sunitskih pobunjenika. Očekivalo se da će Sadam Husein biti pokopan u svom rodnom selu Awja, gdje su sahranjeni i njegovi sinovi Uday i Qusay, koje je američka vojska ubila 2003. Sadam Husein bio je prvi predsjednik jedne arapske države kojem se u njegovoj zemlji sudilo za zločine protiv vlastitog naroda. Početkom studenoga osuđen je na smrtnu kaznu.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da bi smrt Sadama Huseina mogla pomoći da se stabilizira stanje u Iraku, objavila je u subotu iranska državna televizija. "Pogubljenjem Sadama Huseina zaključen je dosje najzloglasnijeg diktatora na svijetu. Njegova smrt i jačanje aktualne iračke vlade trebale bi donijeti sigurnost iračkom narodu", izjavio je Mahmud Ahmadinedžad. Iranski predsjednik napomenuo je da suđenje nije otkrilo sve zločine koje je počinio Sadam Husein, te je kazao da mu se je trebalo suditi i zbog invazije koju je izvršio na Iran i Kuvajt.

DUBAI - Raspuštena iračka stranka Baas pozvala je u subotu Iračane na osvetu zbog pogubljenja bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i da bespoštedno napadnu američke okupatore i Iran, ali da ne uvedu Irak u građanski rat. "U osveti Americi i Iranu izazvat ćemo maksimalne gubitke u redovima okupatora. Koncentrirajte udare na Ameriku i Iran i nikoga ne štedite", dodaje Baas. U priopćenju se poziva i arapske intelektualce da "ukažu na zločinačku ulogu Irana u organiziranom uništenju u Iraku, u izravnoj koordinaciji s Amerikom, u promjeni arapskog identiteta Iraku i pripojenju Perziji".

MADRID - Prema policijskim izvorima u atentatu automobilom-bombom u madridskoj zračnoj luci, u kojemu je ranjeno 19 osoba, a koji je pripisan ETA-i, upotrijebljeno je približno 200 kg eksploziva. Anonimnim pozivima u ime ETA-e upozoreno je na eksploziji, kako bi se izbjegle žrtve. Kombi upotrijebljen za atentat je najvjerojatnije prije nekoliko dana ukraden u Baskiji.

HAVANA - Kubanski predsjednik Fidel Castro, koji se oporavlja od operacije trbušne šupljine, uputio je u subotu novogodišnju poruku građanima Kube. "Kad je u pitanju moj oporavak ja sam uvijek govorio da će to biti dug proces. I dalje sam informiran o najvažnijim događajima o kojima razgovaram sa svojim najbližim drugovima", navodi se u Castrovoj pisanoj novogodišnjoj poruci, koja je pročitana na državnom radiju i televiziji. Castro je pohvalio Kubance zbog pokazane zrelosti, te im je poželio sve najbolje u novoj godini. Također, osudio je svjetski imperijalizam koji uništava prirodne resurse i okoliš. Fidel Castro operiran je početkom kolovoza, uoči svog 80. rođendana. Tada je svoje ovlasti privremeno prenio na mlađeg brata Raula Castra. Javnost ga je posljednji puta mogla vidjeti na video-snimci koja je objavljena 28. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙