FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 30. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - U povodu jednog od najvećih islamskih blagdana Kurban bajrama večeras je u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Islamskom centru u Zagrebu održana prigodna svečanost na kojoj su nazočili brojni predstavnici islamske vjerske zajednice, državni dužnosnici te kulturni i javni djelatnici. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić istaknuo je da je u blagdanu Kurban bajramu sažeta sva islamska civilizacija. U njemu se pozivamo na Ibrahima utemeljitelja monoteističke religije. Kurban bajram prešao je granice vjerskoga, jer je, uz ostalo, simbol borbe protiv zla, bijede, te pomoći onima koji su u nevolji, istaknuo je Ševko Omerbašić. Saborski zastupnik Šemso Tanković kazao je, uz ostalo, da je ovaj blagdan "oskrnavljen izvršenjem smrću nad bivšim iračkim predsjednikom Sadammom Huseinom". "Njegova se smrt dogodila u trenutku najvećeg islamskog blagdana i", ustvrdio je Tanković, "još se jednom pokazalo poganstvo jedne velike sile naspram islama".

OSIJEK - Gradski vijećnici večeras su većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća izglasovali osječki gradski proračun za godinu 2007. koji je, po ocjeni gradonačelnika Ante Đapića, dosad najbolji jer je i razvojni i socijalni, a "težak" je oko 500 milijuna kuna. Od 19 nazočnih vijećnika za proračun je glasovalo njih 13, osam s Nezavisne liste Branimira Glavaša, jedan nezavisni i četiri vijećnika koalicijskog partnera HSP-a. Protiv je bilo šest oporbenih vijećnika (HNS, HDZ, HSU, HSS, HSLS), a vijećnici SDP-a sjednicu su napustili prije glasovanja o proračunu. Gradonačelnik Đapić rekao je da su uskladili određene probleme s koalicijskim partnerom te da je proračun koji je izglasovan identičan onome koji je trebao biti prihvaćen 21. prosinca, kada se vijećnici Nezavisne liste Branimira Glavaša (koji su članovi Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje) nakon stanke nisu vratili na sjednicu.

POŽEGA - Gotovo 200 obitelji s petoro i više djece s područja požeške biskupije okupilo se danas na zajedničkom druženju u dvorani crkve svete Terezije Avilske u povodu blagdana Svete obitelji. Požeški biskup Antun Škvorčević okupljenim obiteljima uručio je prigodne darove i iskazao im zahvalnost za njihovu, kako je rekao, požrtvovnost kroz prihvaćanje života s brojnom djecom. "Svim tim obiteljima dugujemo našu osobitu pažnju i poštovanje te smo ih kao takve upisali u naš obiteljski registar", kazao je, dodavši da su mu poznate brojne teškoće koje prate njihov obiteljski život posebno nastojanja oko dobrog odgoja djece i mladih po načelima vjere. Kako bi još više pomogli mnogočlanim obiteljima te ih međusobno snažnije povezali u okviru biskupijskog centra "Za život i obitelj" biskupija je utemeljila Vijeće obitelji s brojnom djecom.

ŠARENGRAD - Svečanim skupom u nazočnosti brojnih članova i dužnosnika HDZ-a s vukovarskog i iločkog područja u Šarengradu nedaleko Iloka obilježena je 17. obljetnica osnivanja HDZ-a za bivšu općinu Vukovar. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković kazao je tijekom skupa kako je zadaća HDZ-a, kao vodeće stranke u zemlji, stvoriti Hrvatsku koja će biti po mjeri njezinih građana. Prema njegovim riječima, dok je prvi zadatak HDZ-a bio stvaranje slobodne i neovisne hrvatske države, sada je pred strankom zadaća stvaranja gospodarski snažne Hrvatske koja će biti unutar ujedinjene Europe i njezinih naroda. Prvi općinski odbor HDZ-a za bivšu općinu Vukovar osnovan je u Šarengradu, 29. prosinca 1989. To je bio četvrti osnovani odbor HDZ-a u Hrvatskoj.

ZAGREB - Rano jutros zabilježen je potres umjerene jakosti s epicentrom kod Gornjega Karina, oko 35 kilometara od Zadra, izvijestila je poslijepodne Seizmološka služba RH. Potres je zabilježen u 4,40 sati i osjetio se na zadarskome području, ali nije prouzročio nikakve materijalne štete. Magnituda potresa iznosila je 2,9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je 4 stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙