FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOGADISHU - Vojnici somalske vlade ušli su u četvrtak na rubna područja glavnog grada Mogadishua u konvoju vojnih vozila, rekao je jedan očevidac. "Ljudi kliču i bacaju cvijeće vojnicima", rekao je stanovnik Abdikadar Abdulle i dodao je da su vojnici prošli pored somalskog nacionalnog sveučilišta, zapadno od središta grada. Prema njegovim riječima, deseci vojnika hodaju ispred stotinjak vozila opremljenih teškim naoružanjem. Povlačenje islamista počelo je nekoliko sati nakon što su se zajedničke snage etiopske i somalske vlade približile Mogadišuu na 30 kilometara. Predstavnici somalske vlade ranije su rekli da neće pokušati vojnom silom zauzeti grad već da će ga opkoliti do predaje snaga islamista.

ZAGREB/PRAG - Pokušaj otmice ruskog zrakoplova na letu iz Moskve u Ženevu, koji je prinudno prizemljio u Pragu, nije povezan s terorizmom, a otmičara su u zrakoplovu svladali putnici u suradnji s policijom i on je uhićen, rekli su predstavnici češke policije i sigurnosne službe na konferenciji za novinare u Pragu. Zrakoplova tipa airbus A320 ruske zrakoplovne kompanije Aeroflot letio je u četvrtak sa 168 putnika na liniji Moskva-Ženeva, kad je jedan od putnika zaprijetio da će detonirati eksploziv i pokušao ući u cockpit. Otmičar je svladan u zrakoplovu, a airbus je sletio u Pragu nešto prije 11 sati. Glasnogovornik češke policije Pavel Hantak rekao je da su otmičara u zrakoplovu svladali putnici u suradnji s policijom, a da je potom neuspjeli otmičar, ruski državljanin po imenu Dagajev, sproveden u pritvor.

RIM - Talijanski premijer i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi je u četvrtak, na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare, izrazio želju da njemačko predsjedništvo EU-om djeluje prema "budućem proširenju Unije" te naglasio da se proširenje treba nastaviti, uključivši i Hrvatsku. "Proces proširenja se mora nastaviti s Hrvatskom, zatim s Makedonijom, pa Srbijom, BiH i Albanijom. Taj proces može trajati 20 godina, ali moramo dati političku perspektivu, inače ćemo se vratiti na tragedije iz prošlosti", kazao je talijanski premijer. "Uvjeren sam, kao i ostali europski čelnici, da je proširenje na Balkan neophodno. Nećemo riješiti problem bivše Jugoslavije ako tim zemljama ne damo perspektivu", kazao je Prodi.

ZAGREB - Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je u intervjuu za dnevnik Izvestija, objavljenom u četvrtak, da odnosi Rusije, Europske unije i SAD-a imaju posebnu važnost za održavanje globalne sigurnosti i stabilnosti. "Odnosi među Rusijom, zemljama EU-a i SAD-om imaju posebnu važnost za održavanje globalne sigurnosti i stabilnosti. Mislim da takva konfiguracija 'trokuta' održava suvremeno stanje stvari, udaljenost koju je prošla politika na tom prostoru u svojoj evoluciji od vremena hladnog rata", rekao je Lavrov. "Praktična interakcija na prostoru od Vancouvera do Vladivostoka i razvoj konstruktivnih i otvorenih odnosa u ovoj regiji koji su usmjereni k budućnosti... i koji više nemaju nikakve veze s prijašnjom ideološkom raskolom između Europe i ostatka svijeta za nas su od načelne važnosti", istaknuo je.

RIO DE JANEIRO - Šesnaest osoba je ubijeno, a 22 su ranjene u Rio de Janeiru u noći sa srijede na četvrtak u nasilju narko-mafije, priopćila je brazilska policija. U izvješćima u četvrtak navodi se da su se članovi narko-mafije vozili gradom i pucali na policijske postaje i ophodnje. Napadači su također zaustavili nekoliko autobusa i zapalili ih. Sedam osoba je poginulo u jednom zapaljenom turističkom autobusu u kojem je bilo 28 putnika, a još dva civila su poginula od ozljeda nanesenih vatrenim oružjem. Petoricu mafijaša ubila je policija u razmjeni vatre. Među poginulim su i dva policajca, a osam ih je ozlijeđeno. Također je ozlijeđeno 14 civila. Televizijska postaja Globonews izvijestila je o "četiri sata neprekidnog terora" u gradu.

BAGDAD - Odvjetnik bivšeg iračkog čelnika Sadama Huseina, Halil al-Dulami, zatražio je u četvrtak od SAD da njegovog klijenta ne izručuju iračkim vlastima, pred očekivano izvršenje smrtne kazne nad njim jer je on "ratni zarobljenik". "Pozivam sve međunarodne i pravne organizacije, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Arapsku ligu i sve svjetske čelnike da hitno spriječe američku administraciju da preda predsjednika iračkim vlastima", rekao je on agenciji AP. "Prema međunarodnim konvencijama, zabranjeno je predavati ratnog zarobljenika njegovom protivniku", dodao je Al- Dulami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙