FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 27. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u razgovoru za Večernji list od srijede da bi hrvatsku diplomaciju trebalo reformirati kako bi se znalo na koja mjesta "idu diplomati političari", a gdje će službovati profesionalni diplomati. "Dosad je bilo logično da onaj tko ima veću političku moć odlučuje o tome tko će se zapošljavati u MVP-u. Sada bi trebalo obaviti reviziju i utvrditi ... na koji način i gdje će tko predstavljati Hrvatsku", rekao je Mesić u razgovoru za Večernji list objavljenom pod naslovom "2007. treba provjetriti diplomaciju". Mesić, kojem među predsjedničke ovlasti spada i sukreiranje vanjske politike, rekao je da se "moraju utvrditi mjesta gdje idu diplomati političari". "Da se zna da su to Moskva, Berlin, Beč, Washington, Pariz, Bruxelles. Tu treba doći do izražaja volja onoga tko je pobijedio na izborima, a svi ostali trebaju biti profesionalci", rekao je Mesić.

WASHINGTON

Američki gubici tijekom 45 mjeseci rata u Iraku za Božić su premašili broj od 2.973 žrtve terorističkih napada 11. rujna 2001., koji su bili jedan od povoda za napad na Irak i glavni motiv mnogim mladićima i djevojkama u Sjedinjenim Državama da se prijave u vojsku. Do tog simboličnog izjednačenja dvaju tragičnih popisa došlo je u ponedjeljak na sam Božić, dok je u utorak s izvješćima o pogibiji još sedam američkih vojnika, njihov broj dostigao 2.978, pet više nego što je 11. rujna bilo poginulih u New Yorku, Pentagonu i Pennsylvaniji, izvješćuju američke TV mreže. Predsjednik George W. Bush izjavio je ranije kako je rat u Iraku ključni dio globalnog rata protiv terorizma, u kojem se SAD nakon 11. rujna suprotstavlja teroristima na njihovom teritoriju, onemogućujući ih da ponovo napadnu SAD. Dio te strategije je uklanjanje talibanskog režima u Afganistanu, progon pripadnika al-Qaide i smjena režima u Iraku.

NEW YORK

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch pozvala je u utorak iračku vladu da ne pogubi Sadam Huseina, ocijenivši da je proces bivšem iračkom predsjedniku za zločine protiv čovječnosti obilježen nepravilnostima. "Odluka pravosuđa koju objavljuje savjetnik za nacionalnu sigurnost Iraka upućuje na politička uplitanja koja su obilježila proces Sadamu Huseinu", upozorio je direktor programa Međunarodne pravde te organizacije Richard Dicker. Irački Vrhovni kazneni sud, kojeg financiraju i savjetuju Amerikanci, proglasio je 5. studenoga Sadama Huseina i dvojicu suoptuženika krivima za zločine protiv čovječnosti i osudio na smrt vješanjem zbog ubojstva 148 šijita u mjestu Dujailu 1982. godine.

VARŠAVA

Policije Poljske i Švedske u zajedničkoj su akciju razotkrile veliku mrežu trgovine drogom iz Venezuele prema Europi i zaplijenile 1.360 kg kokaina, rekao je u utorak glasnogovornik poljske policije Zbigniew Matwiej. "Zajednička operacija je omogućila uhićenje odgovornih za trgovinu prema europskim zemljama i otkrivanje te mreže", rekao je Matwiej, dodajući da su u Szczecinu na sjeverozapadu zemlje u operaciji uhićena dva Poljaka i jedan Meksikanac. Vrijednost droge, isporučene izravno iz kolumbijskih kartela, procijenjena je na oko 85 milijuna eura, objavljeno je iz poljske policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙