FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 22. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

LONDON

Protiv Britanca Stevena Wrighta u četvrtak navečer je podignuta optužnica za ubojstvo pet prostitutki u istočnoj Engleskoj u nekoliko tjedana, priopćila je policija. Wright (48) je optužen za ubojstvo Gemme Adams, Tanije Nicol, Anneli Alderton, Paule Clennell i Annette Nicholls, čija su gola tijela pronađena na raznim lokacijama u okolini Ipswicha. "Steven Wright iz Ipswicha optužen je za ubojstvo svih pet žena", rekao je načelnik policije Suffolka Stewart Gull na konferenciji za novinare. Wright će ostati u pritvoru, a u petak bi trebao izaći pred sud u Ipswichu. Drugi čovjek kojeg je policija ispitivala od ponedjeljka, Tom Stephens, pušten je na slobodu, iako se istraga nastavlja. Gull je na tiskovnoj konferenciji naglasio da je kratko vremensko razdoblje između ubojstava bez presedana u bližoj britanskoj povijesti. Sva tijela ubijenih prostitutki, naime, pronađena su nakon 2. prosinca.

WASHINGTON

Osmorica američkih marinaca optužena su u četvrtak za ubojstva 24 nenaoružana iračka civila, među kojima 15 žena i djece, počinjena u gradu Hadithi u studenome 2005. godine, objavio je u četvrtak Marinski korpus Sjedinjenih Država. Četvorica marinca terete se za ubojstva civila u Hadithi, 95 kilometara sjeverno od Bagdada, a ostala četiri njima nadređena časnika zbog toga što nisu istražili incident i izvijestili zapovjedništvo već su ga pokušali zataškati. Zapovjednik voda marinaca, narednik Frank Wuterich, optužen je za ubojstvo 12 iračkih civila i izdavanje zapovijedi da se ubije još šestero civila tijekom incidenta u Hadithi 19. studenoga 2005., rekao je pukovnik Stuart Navarre na konferenciji za novinare u marinskoj bazi Kamp Pendelton u Kaliforniji. Wuterich, 26-godišnjak iz Meridena u državi Connecticat, tereti se u 13 točaka optužnice da je smrtno ranio 12 ljudi "s namjerom da ih ubije ili nanese teške patnje", te da je svojim marincima zapovijedio "da prvo pucaju a onda postavljaju pitanja" nakon čega su oni ubili još šestero civila. Ako bude proglašen krivim, Wuterichu može biti izrečena kazna doživotnog zatvora. Ostala trojica marinaca optuženi za ubojstvo na mah. Četvorica njihovih nadređenih časnika terete se za zanemarivanje dužnosti jer nisu istražili incident i pravodobno izvijestili svoje zapovjedništvo.

WASHINGTON

Američki predsjednik Georg W. Bush potpisao je u četvrtak zakon kojim se brani isplata pomoći Hamasovoj palestinskoj Vladi, a vrijedit će dok se ta islamistička skupina ne odrekne terorizma i državi Izrael ne prizna pravo na postojanje. Antiteroristički zakon, međutim, ne brani pomoć palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu, izabranom odvojeno od Hamasove vlade, jer ga Washington doživljava kao saveznika. Zakon također brani izdavanje američkih viza dužnosnicima Hamasa, ali dozvoljava da SAD Palestincima šalje pomoć za "osnovne humane potrebe".

GAZA

Primirje u pojasu Gaze prekinuto je u petak rano ujutro razmjenom vatre naoružanih skupina, a pucalo se i ispred kuće ministra vanjskih poslova u palestinskoj vladi koju predvodi Hamas, prenose agencije. Prema službenim izvorima obračuni na ulicama započeli su nakon što su u četvrtak navečer oteta dvojica pripadnika Hamasa i viši dužnosnik te islamističke skupine, objavio je AP. Netko od otmičara zapucao je i tom prilikom ozlijedio slučajnog prolaznika. Pozivajući se na izjave očevidaca, agencija Reuters izvijestila je i o sukobima u blizini kuće palestinskog ministra vanjskih poslova Mahmouda al-Zahara. No, tvrde kako još nije jasno je li riječ o obračunu sukobljenih frakcija Hamasa i Fataha ili drugih lokalnih klanova. Neki stanovnici tvrde da je vatra otvorena izravno na ministrovu kuću, nakon čega su pripadnici Hamasa uzvratili. Za sada nema podataka o poginulima ili ranjenima.

BEČ

Britanski povjesničar David Irving u četvrtak je zrakoplovom protjeran iz Austrije i u tu mu je zemlju zabranjen ulazak na temelju presude zbog negiranja Holokausta, priopćila je uprava bečke zračne luke. Irving (68) je u srijedu pušten iz bečkog zatvora nakon što je u njemu proveo 13 mjeseci zbog "neonacističkih aktivnosti", što je u austrijskom pravosuđu termin koji se odnosi na negaciju Holokausta. U četvrtak ujutro su austrijske vlasti Irvingu službeno zabranile ulazak u Austriju na neodređeno vrijeme zbog navedene presude, kojom je u veljači završen sudski postupak protiv njega. Tad mu je određena zatvorska kazna u trajanju od tri godine, no nakon Irvingove žalbe, u srijedu mu je smanjena na godinu dana zatvora. Odmah je pušten na slobodu, jer je prije toga u zatvoru već proveo više od godine. Irving je u Austriji uhićen u studenome 2005. prilikom cestovne kontrole, a protiv njega je još od 1989. u toj zemlji postojao nalog za uhićenje zbog revizionističkih izjava.

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je u četvrtak rođendansku poruku gruzijskom predsjedniku Mihailu Sakašviliju, što bi mogao biti prvi znak zatopljenja odnosa između dviju zemalja. "Molim vas da primite najbolje želje za svoj rođendan. Vama i vašoj obitelji želim obilje dobra i napretka", stoji u Putinovoj poruci objavljenoj na internetskim stranicama Kremlja. Sakašvilijeva prozapadna politike razljutila je Moskvu i dovela do nametanja ruskih gospodarskih sankcija Tbilisiju. Moskva je prošlog mjeseca prekinula željezničke, zračne i poštanske veze sa svojim susjedom na Kavkazu, ukinula izdavanje viza Gruzijcima i deportirala stotine Gruzijaca nakon što je Tbilisi zbog špijunaže uhitio nekoliko ruskih vojnih časnika. Ruska državna tvrtka Gazprom objavila je također kako planira udvostručiti cijenu plina Gruziji, kako bi bila slična onoj koju naplaćuje zapadnim kupcima. Zapadne vlade kritizirale su mjere Moskve smatrajući da je riječ o odmazdi za napore Gruzije da postane članicom Europske unije i NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙