FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON

Pentagton traži od Bijele kuće dodatnih 99,7 milijarda dolara za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu, izvijestila je jučer TV mreža ABC News.

Ako zahtjev ministarstva obrane podrže predsjednik George Bush i Kongres, sredstva za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj proračunskoj godini povećala bi se na 170 milijarda dolara.

Vojni planeri sastavili su prijedlog u vrijeme kad Bush razmatra novu strategiju za sukob u Iraku, uključujući i planove za upućivanje još tisuća američkih vojnika, što nije obuhvaćeno prijedlogom.

Rat u Iraku dosad je SAD stajao oko 350 milijarda dolara. Zajedno sa sukobom u Afganistanu i operacijama protiv terorizma drugdje u svijetu, američki porezni obveznici platili su više od 500 milijarda dolara, prema podacima nestranačke Kongresne istraživačke službe.

BAGDAD

Dvojica američka vojnika poginula su u utorak u eksplozijama u području Bagdada, priopćila je jučer američka vojska, a iračka policija istodobno je objavila kako je tijekom dana u nekoliko gradskih četvrti nađeno ukupno 76 tijela mrtvih osoba od kojih su neke bile vezanih ruku i s povezima preko očiju.

Iračka policija kaže da je većina žrtava ustrijeljena, a na mnogima je bilo i tragova mučenja. Nasilje među vjerskim frakcijama eskalira u iračkome glavnom gradu, a policija svakodnevno nalazi desetine tijela ubijenih u raznim sukobima.

Američka vojska priopćila je da je jedan američki vojnik ubijen u ophodnji, a drugi je stradao u eksploziji kad je odlazio na uviđaj, pri čemu su još četiri osobe ranjene.

Od početka prosinca najmanje je 69 američkih vojnika ubijeno, a od početka invazije u ožujku 2003. poginulo je 2.952 američkih vojnika i pridruženog osoblja.

WASHINGTON

Sjedinjene Države pozdravile su potpisivanje sporazuma o proširenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA) na 10 zemalja, uključujući i Hrvatsku, uz ocjenu kako će taj sporazum unapređenjem gospodarske suradnje u regiji olakšati pristupanje Europskoj uniji i pomoći tim zemljama da se pripreme za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

"SAD čestita svim članicama - Albaniji, BiH, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, UNMIK/Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Srbiji i Rumunjskoj", navodi se u priopćenju State Departmenta objavljenom povodom potpisivanja sporazuma o CEFTA-i u Bukureštu u utorak.

Sporazum koji objedinjuje postojeća 32 bilateralna ugovora o slobodnoj trgovini "pomoći će zemljama nečlanicama WTO-a da se pripreme za članstvo i voditi tješnjoj gospodarskoj suradnji koja će olakšati pristupanje EU-u", ocjenjuje State Department.

Sporazum je potvrda novog duha regionalne suradnje u jugoistočnoj Europi i "snažan signal stranim investitorima zainteresiranim za novonastalo zajedničko tržište od 25 milijuna ljudi", ističe State Department.

JERUZALEM

Kanal 10 izraelske televizije objavio je jučer navečer da postoje neizravni izraelsko-sirijski kontakti preko poslovnog čovjeka kojeg smatraju bliskim premijeru Ehudu Olmertu.

Taj poslovni čovjek, Daniel Abraham sastao se prije nekoliko tjedana u Washingtonu sa sirijskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama koji mu je navodno prenio "vrlo umjerene i pozitivne poruke", objavljeno je.

Zatim se Abraham u Jeruzalemu sastao s Olmertom kojem je prenio te poruke, dodaje televizija.

"Ne radi se o misiji razmjene poruka, bile one tajne ili ne", navodi izraelska vlada na koju se poziva televizija u odgovoru na te informacije.

Ehud Olmert je nedavno odbio više poziva na pregovore sirijskog predsjednika Bashara al-Asada i naglasio da će tu ponudu ozbiljno razmotriti samo ako Damask prekine vojnu podršku Hezbolahu i Hamasu.

Pregovori Izraela i Sirije zaleđeni su od 2000. godine.

LOS ANGELES

Američka federalna policija FBI objavila je dokumente o Johnu Lennonu koji su bili tajni 25 godina jer su navodno sadržavali informacije bitne za sigurnost Sjedinjenih Država.

To objavljivanje na internetskoj stranici www.lennonfbifiles.com uslijedilo je nakon prigovora američkog povjesničara Jona Wienera koji je prvi zahtjev predao 1981., a nakon njega i neke skupine za zaštitu ljudskih prava.

Većina tih informacija bila je općepoznata, npr. činjenica da je Lennon bio mirovni aktivist i da se zalagao za siromašne u Velikoj Britaniji i svijetu. Jedan od dokumenata podsjeća da su Lennon i Yoko Ono potpisali peticiju podrške Kambodži kada je tijekom vijetnamskoga rata SAD bombardirao tu zemlju.

FBI je dugo odbijao objaviti te dokumente tvrdeći da neki od njih sadrže "informacije o nacionalnoj sigurnosti, koje je dostavila jedan strana vlada pod uvjetom da ostanu povjerljive". "Danas možemo vidjeti da je argument o nacionalnoj sigurnosti na koji se 25 godina pozivao FBI bio apsurdan od samog početka", komentirao je Jon Wiener.

Lennona je na ulazu u kuću 8. prosinca 1980. ubio neuravnoteženi obožavatelj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙