FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 20. prosinca 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SARAJEVO - Ministar energetike i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vahid Hećo poništio je doneseno rješenje o početnoj bilanci kombinata "Aluminij" iz Mostara što je zaustavilo proces privatizacije te tvrtke dogovoren nakon dugotrajnih pregovora njezine uprave i federalne vlade, prenose mediji u BiH. Nesporni djelomični vlasnik "Aluminija" je šibenski TLM koji posjeduje 12 posto dionica no oko većinskog vlasničkog udjela godinama su se sporili uprava kombinata i Vlada Federacije BiH. Na kraju je postignut dogovor o vlasničkoj strukturi po kojemu i Federacija i dioničari "Aluminija" imaju po 44 posto udjela. Dogovor je trebao biti osnova za privatizaciju na temelju pozivnog natječaja a početna bilanca što ju je sačinila Agencija za privatizaciju Federacije BiH uz ocjenu da je vrijednost "Aluminija" 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 75 milijuna eura).

BANJA LUKA - Sve sigurnosne agencije u BiH otvorile su istragu o pripremi atentata na premijera Republike Srpske Milorada Dodika nakon što je na takvu mogućnost prošloga petka upozorila sarajevska policija, javljaju u srijedu banjalučke "Nezavisne novine" i prenose kako su u tijeku provjere navoda MUP-a Kantona Sarajevo i provjere na granicama BiH. "Radili smo mnogo, ali ne mogu otkrivati karakter tog posla", izjavio je dnevniku šef MUP-a RS Stanislav Čađo i potvrdio da je riječ o strogo povjerljivu brzojavu koji je objavljen u utorak u "Nezavisnim novinama" te je ocijenio kako nije dobro da se "takve stvari objavljuju u medijima". Usto, Čađo je izjavio da MUP istražuje na koji je način informacija 'procurila' u javnost, ističući da, prema provjerama, depeša nije stigla iz MUP-a.

LJUBLJANA - Udruženje slovenske prehrambene industrije negativno je reagiralo na kampanju najvećih potrošačkih organizacija u kojoj se upozorava na poskupljenja pred uvođenje eura. Za ljubljansko "Delo" od srijede predsjednica udruge slovenske prehrambene industrije Ivana Valjavec izjavila je da je rast cijena hrane i bezalkoholnih pića posljedica velikog poskupljenja sirovina na svjetskim burzama. Veliki trgovački lanci u Sloveniji su od početka godine vodili akciju oglašavanja kojom su isticali da jamče stabilne cijene koje neće porasti zbog eura, pa su praktično zamrznuli nabavne cijene domaćih proizvođača hrane, zanemarujući sezonske utjecaje i događaje na tržištu, tvrde u udruzi.

BEČ - Britanski povjesničar David Irving sprema se napustiti Austriju nakon što je u srijedu izvojevao pobjedu na prizivnom sudu protiv trogodišnje zatvorske kazne zbog poricanja Holokausta, priopćio je njegov odvjetnik. Irving je u veljači osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog negiranja stradanja šest milijuna Židova tijekom Drugog svjetskog rata, ali se žalio na tu presudu. Tužitelj je, međutim, tražio još oštriju kaznu. Sud u Beču je presudio da mu se kazna preinači sa zatvorske u uvjetnu kaznu. Irving se nalazi u pritvoru od studenog 2005. kada je posjetio Austriju, zemlju koja je od 1938. do 1945. pripadala Trećem Reichu. Poricanje Holokausta je u Austriji kazneno djelo.

MOSKVA - Rusija je u utorak s kozmodroma Plesetsk u sibirskoj regijji Arhangelsku, u svemir lansirala njemački vojni satelit, izvijestile su agencije. "Ovo je prvi put da Rusija lansira satelit njemačkog ministarstva obrane", rekao je ruski glasnogovornik Aleksej Kuznjecov. Satelit SAR-Lupe u orbitu je poslan svemirskom raketom Kosmos-3M.

TEHERAN - SAD, Velika Britanija i Izrael će nestati, izjavio je u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u govoru u Janaroudu, na zapadu zemlje, izvjestili su iranski mediji. "Opresivne sile će nestati dok će iranski narod preživjeti, jer svaki narod koji je s Bogom preživi a one sile koje se udalje od Boga nestaju poput faraona", izjavio je Ahmadinedžad. "Trenutno, SAD, Velika Britanija i cionistički režim su predoređeni za nestajanje jer su se udaljili od Božjeg učenja", dodao je. Ahmadinedžad je u svom govoru rekao da spomenute sile prijete Iranu, ali da moraju znati da je nuklearna energija volja cijelog naroda.

WASHINGTON - Američki potpredsjednik Dick Cheney bit će pozvan za svjedoka obrane na suđenju njegovom pomoćniku Lewisu "Scooteru" Libbyu, kojeg se tereti za ometanje pravosuđa i otkrivanje identiteta agenta CIA-e, objavio je Libbyev odvjetnik a prenosi u srijedu "The New York Times". Libby, bivši Cheneyev predstojnik ureda, optužen je za laganje istražiteljima koji su tragali za onim tko je otkrio identitet agentice CIA-e Valerie Plame 2003., nakon što je njezin suprug, diplomat State Departmenta, optužio Bushovu administraciju za manipuliranje obavještajnim podacima kako bi opravdala invaziju na Irak. Kritičari administracije optužili su Bijelu kuću da je namjerno razotkrila tajni status agentice Plame, kako bi uzvratila na kritiku svoga opravdanja za rat, što je Bijela kuća je zanijekala.

BAGDAD - Robert Gates, koji je prije dva dana službeno postao američkim ministrom obrane, stigao je u srijedu u Bagdad kako bi se sastao s američkim zapovjednicima i iz prve ruke doznao podatke o ratu za koji je izjavio da ga Amerika niti gubi niti dobiva. Bivši 63-godišnji direktor CIA-e ravna se po novom izvješću Pentagona prema kojem nasilje u Iraku doseže vrhunac a broj američkih žrtava se bliži brojci od 3.000. Očekuje se da će predsjednik George W. Bush početkom nove godine objaviti novu američku strategiju za Irak. Gates je u ponedjeljak izjavio da bi neuspjeh u Iraku predstavljao "katastrofu koja bi proganjala američki narod, ugrozila vjerodostojnost i dovela u opasnost Amerikance u predstojećim desetljećima".

BAGDAD - Američke snage uhvatile su jednog od glavnih vođa iračke Al'Qaide optuženog za ubijanje nekoliko stotina iračkih civila, uključujući žene i djecu, priopćila je u srijedu američka vojska. U vojnom priopćenju stoji da je vojska uhitila "terorističkog vođu" 14. prosinca u Mosulu, na sjeveru zemlje. U priopćenju se ne navodi identitet uhićenog. "Osobno je odgovoran za likvidaciju nekoliko stotina ljudi, uključujući žene i djecu. Pružio je utočište borcima iz stranih zemalja za samoubilačke napade na koalicijske snage i irački narod", dodaje se u priopćenju. Nakon što je u lipnju likvidiran glavni vođa Al'Qaide u Iraku Abu Musab al-Zarqawi, američke su snage ubile ili uhitile stotine pripadnika te mreže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙