FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 19. prosinca 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, koje je istraživalo narkoskandal u hrvatskoj diplomaciji, dovršilo je izvješće, a hrvatski predsjednik i premijer sada bi trebali razmotriti odgovornost nadležnih za propuste u tom slučaju, priopćeno je u utorak iz tog Ministarstva. "Izvješće koje je izradilo Povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u svrhu utvrđivanja činjenica i okolnosti u slučaju Barišić te pravilnosti postupanja nadležnih djelatnika, dostavljeno je u utorak, 19. prosinca 2006. godine, ministrici vanjskih poslova i europskih integracija, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjedniku Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju koje potpisuje državni tajnik i predsjednik Povjerenstva Željko Kuprešak. Dodaje se da će ministrica Kolinda Grabar-Kitarović obavit dodatne razgovore s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivom Sanaderom i predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem oko propusta nadležnih koje je utvrdilo Povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te o daljnjim koracima u pogledu sankcioniranja odgovornih za propuste.

LJUBLJANA - Povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn nije u razgovoru za RTV Slovenija želio komentirati odluku Hrvatskog sabora o ZERP-u ni izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da bi Hrvatska mogla biti blokirana na putu u EU, odnosno biti u situaciji Turske jer je 2004. godine obećala da ZERP neće primijeniti na članice Europske unije. Rehn je na pitanje dopisnice RTV Slovenija u Bruxellesu o tome može li Hrvatska ZERP primijeniti na članice EU-a, a da prije toga ne dovrši pregovore o ribarstvu s Europskom unijom, odgovorio da Europska komisija još proučava pojedinosti iz odluke Hrvatskog sabora od prošlog tjedna i prije toga ne može iznositi svoje ocjene.

BRUXELLES - Njemačka će podržavati nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom u skladu s napretkom u ispunjavanju njihovih obveza, izjavio je u utorak u Bruxellesu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier predstavljajući program predstojećeg predsjedništva EU-a. Steinmeier je izjavio da Hrvatska "treba biti zadovoljna zaključcima" posljednjeg summita EU-a. Istaknuo je da će Njemačko predsjedništvo nastaviti proces proširenja vodeći računa o apsorpcijskim sposobnostima EU-a i u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz prosinca 2006. godine.

PODGORICA - Prvi hrvatski veleposlanik u nezavisnoj Crnoj Gori Petar Turčinović predao je u utorak kopiju vjerodajnica crnogorskom ministru vanjskih poslova Milanu Roćenu, priopćilo je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova. Turčinović je tom prigodom izrazio spremnost Hrvatske da Crnoj Gori pruži svesrdnu i konkretnu pomoć i podršku na njezinom putu prema europskim i euroatlanstkim integracijama. Turčinović i Roćen naglasili su značaj regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa i ustvrdili da Crna Gora i Hrvatska mogu poslužiti kao primjer za sve u regiji kako se na novim osnovama, bez obzira na negativna iskustva iz bliže prošlosti, grade odnosi međusobnog razumijevanja i uvažavanja

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji boravi u službenom posjetu Čileu, sastao se u utorak sa svojim domaćinom, predsjednikom čileanskog Nacionalnog kongresa, senatorom Eduardom Freiom s kojim je razgovarao o daljnjem unapređenju parlamentarne suradnje između dviju zemalja. Šeks se također sastao s predsjednikom i članovima Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma Kongresa, a tu je prigodu iskoristio i za traženje čileanske potpore Hrvatskoj da bude izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008., koju je već prije dvije godine obećao tadašnji čileanski predsjednik Ricardo Lagos Escobar.

PODGORICA - Crnogorski premijer Željko Šturanović izjavio je kako će Crna Gora zahtjev za prijam u članstvo u Europskoj uniji (EU) podnijeti najvjerojatnije 2008. godine. Izrazio je uvjerenje da će Crna Gora početkom iduće godine s EU potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Na konstataciju da je Crna Gora ocijenjena kao jedna od najkorumpiranijih država jugoistočne Europe, Šturanović je odgovorio da u toj zemlji nema nimalo više korupcije nego u bilo kojoj drugoj državi.

BEOGRAD - Zamjenik glavnog tajnika NATO Alessandro Minuto Rizzo rekao je u utorak u Beogradu da puna euroatlantska integracija Balkana nema alternativu, jer je uvjet za potpunu sigurnosnu stabilizaciju, kao i politički i ekonomski napredak regije. Na predavanju studentima Diplomatske akademije Rizzo je kazao da je odluka da se Srbija primi u program Partnerstvo za mir, iako nije riješila problem Mladića, donijeta u sklopu opće sigurnosne strategije i interesa NATO. Rizzo je istaknuo da je Srbija "konstruktivno reagirala" na odluku Crne Gore da istupi iz državne zajednice, i izrazio očekivanje da će se vlasti u Beogradu slično ponijeti i u procesu odlučivanja o budućem statusu Kosova.

MOSTAR - Pripadnici bosanskohercegovačke državne Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u utorak su u prigradskom mostarskom naselju Vojno uhitili Mirka Vračevića, osumnjičenog za ratne zločine u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba, priopćila je Agencija. Članovi Vračevićeve obitelji su rekli da je nakon njegova uhićenja obavljena i premetačina obiteljske kuće. Miroslav Vračević, sin uhićenoga, rekao je kako je njegov otac tijekom rata obavljao dužnost čuvara u zatvoru u naselju Vojno.

ZAGREB - Bugarski državni vrh, Europska unija, SAD-e i međunarodna zajednica pozvali su u utorak libijske vlasti da odbace smrtnu presudu izrečenu stranoj medicinskoj ekipi optuženoj za hotimično inficiranje libijske djece virusom AIDS-a. "Osuđujemo i kategorički odbijamo smrtne presude", poručili su u zajedničkoj izjavi predsjednik Bugarske Georgi Parvanov i premijer Sergej Stanišev. Bugarski predsjednik i premijer kazali su da sud nije uzeo u obzir tvrdnje najpoznatijih stručnjaka za AIDS da zaraza u bolnici potječe iz 1997., prije dolaska strane medicinske ekipe.

PEKING - Glavni američki pregovarač izjavio je u utorak kako nije postignut nikakav napredak u pregovorima kojima je cilj uvjeriti Sjevernu Koreju da odustane od programa nuklearnog naoružanja, nakon prvog sastanka "oči u oči" predstavnika obiju zemalja u više od godinu dana. Pomoćnik državne tajnice Christopher Hill sastanak s predstavnicima Sjeverne Koreje okarakterizirao je kao "korisnu razmjenu informacija". Iako nije želio govoriti o planu održavanja pregovora koji su počeli u ponedjeljak i za koje nije određen krajnji rok, Hill je istaknuo kako se idućih dana nada napretku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙