FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 13. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Saborska je oporba i u popodnevnu dijelu sjednice ostala pri stajalištu da će uvođenje carinske kvote za izvoz šećera na tržište Europske unije oslabiti hrvatsku poljoprivredu i proizvođače šećera. Tonči Tadić iz HSP-a uvjeren je da Hrvatska nije trebala pristati na izdvojene pregovore o kvotama za šećer, jer su Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pregovori predviđeni samo ako nepostojanje kvota teže ugrozi tržište jedne od ugovornih strana. Istaknuvši da su teze kojima Vlada brani predloženi protokol o izmjenama i dopunama SSP-a "okretanje pile naopako", Tadić je kazao kako su mu "neshvatljive tvrdnje da je dobro ograničiti izvoz, jer se godinama borimo da ga ojačamo". Ministar Čobanković istaknuo je da je njegovo ministarstvo vodilo teške i odgovorne pregovore s Europskom komisijom, u kojima su maksimalno zaštićeni nacionalni interesi.

ZAGREB - Hrvatski sabor večeras je kratko raspravio desetak zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata. Zakonski prijedlog predstavio je državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić, ističući da je Vlada u konačnom tekstu detaljnije razradila odredbe o financiranju nezavisnih lista i kandidata i o radu stranačkih volontera, te predvidjela oštre kazne za politički reket. U konačnom je tekstu predviđena i zabrana uporabe službenih vozila, opreme i tehnike u političkoj kampanji, osim za štićene osobe. Palarić je ocijenio da je predloženi zakon velik korak u borbi protiv korupcije i demokratizaciji društva. Prijedlog je u kratkoj raspravi podržao Klub HDZ-a.

ZAGREB - U Hrvatskom saboru je dana bez rasprave prošao prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu, koji će, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu mora, turizma, obnove i razvitka Dražena Bregleca, u djelokrug Ministarstva prebaciti ogroman administrativni posao koji su do sada radile Hrvatske željeznice. Ministarstvo bi tako, među ostalim, ubuduće trebalo obavljati stručne ispite i tehničke preglede, te voditi registar željezničke infrastrukture. Predložene izmjene omogućile bi osnivanje triju neovisnih nacionalnih tijela - za sigurnost, reguliranje i nadzor, za istraživanje ozbiljnih nesreća i izvanrednih događaja, te za ocjenu prikladnosti uporabe pojedinih sustava na željezničkoj infrastrukturi.

ZAGREB - Hrvatski sabor raspravio je prijedlog izmjena Zakona o poticajima u poljoprivredi, a oporba je ocijenila da je riječ o "kozmetičkim i vatrogasnim mjerama", tvrdeći da je Vlada odustala od restrukturiranja koje bi poljoprivredu trebalo učiniti konkurentnom na europskom tržištu. Sjednica će se nastaviti sutra.

UMAG - Član upravnog odbora Ceha ribara Bujštine Danilo Latin večeras je pozdravio najavljeno donošenje odluke o primjeni ZERP-a i uvođenje nediskriminirajućeg prava hrvatskih ribara koji će u ZERP moći ulaziti bez putovnica i carinskog nadzora. "Izražavam zadovoljstvo tom najavom koja je za nas ribare velik iskorak jer smatram da je bilo krajnje vrijeme da se hrvatskim ribarima omogući nesmetan prilaz području ZERP-a", kazao je Latin u izjavi za Hinu. Dodao je kako će se time hrvatskim ribarima napokon omogućiti legalan lov na tom području jer se do sada, kako je rekao, "svaki njihov izlazak smatrao nelegalnim", a prema ribarima su, drži, primjenjivane represivne mjere. Po njegovim riječima sve stranke koje su do sada bile na vlasti u Hrvatskoj nisu glede primjene ZERP-a na zemlje članice EU-a htjele preuzeti odgovornost na sebe kako bi i dalje imale potporu članica EU-a u približavanju Hrvatske europskim integracijama. "Na žalost, to je dokaz kako Hrvatska nije i ne će biti ravnopravan član u društvu te zajednice", kazao je Danilo Latin.

OSIJEK - Psihičko zdravlje Branimira Glavaša danas se prijepodne naglo pogoršalo, a uzrok je, utvrđeno je pregledom, sadržaj sudskog pismena dostavljena mu prijepodne, što je u njega izazvalo akutan poremećaj psihičkog zdravlja, izvijestio je popodne prof. dr. Aleksadar Včev, predstojnik Stručnoga liječničkog konzilija Branimira Glavaša u osječkom KB-u. Kako se doznaje od Glavaševih odvjetnika, riječ je o rješenju Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda koje mu je 11. prosinca ukinulo odluku o privremenu prekidu istrage i puštanju iz pritvora. Dr. Včev je izvijestio da je Glavaš, kad mu je dostavljen sudski spis, prekinuo i odbija primati intravenoznu hranu i terapiju te je prestao uzimati tekućinu i hranu na usta. Dodao je kako je nakon hitne intervencije psihijatra prof. dr. sc. Pave Filakovića, člana Stručnoga liječničkog konzilija, Glavaševo zdravstveno stanje stabilizirano.

SPLIT - Predsjednik Ceha ribara pri HOK-u Tonči Božanić i predsjednik Sindikata ribara Hrvatske pri HUS-u Pjero Baranović, u izjavi za Hinu, pozdravljaju najavljeno donošenje odluke o primjeni ZERP-a i uvođenje nediskriminirajućeg prava hrvatskih ribara koji će u ZERP moći ulaziti bez putovnica i carinske kontrole, unatoč odgodi primjene odluke do 1. siječnja 2008. godine. Što se tiče za sutra najavljenog uvođenja nediskriminirajućeg prava za hrvatske ribare koji će u ZERP moći ulaziti bez putovnice i granične kontrole u okviru 36 sati, Baranović smatra kako su to neki od elemenata koji tvore optimalno rješenje za hrvatske ribare. Mi nastojimo biti racionalni, premda nam je intimno žao što nije već ranije proglašen gospodarski pojas, ali inzistiramo da ovo bude zadnje odgađanje primjene ZERP-a i više to nećemo tolerirati, poručio je dodajući kako ovo mora biti "točka na 'i' u cijeloj priči o ZERP-u".

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine kreće s preventivnom akcijom "Mir i dobro" koju će provoditi tijekom blagdana, od 15. prosinca do 8. siječnja, a cilj je spriječiti zlouporabu eksplozivnih naprava, ali i prometne nesreće. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić rekla je na konfereciji za novinare u Ravnateljstvu policije da je svako pirotehničko sredstvo u rukama djece opasnost za dijete i njegovu okolinu. Pozvala je roditelje da se ponašaju odgovorno jer djeca od njih najviše uče. Od prodavača pirotehničkih naprava zatražila je da se drže propisa i da im djeca budu iznad zarade, dok od inspektora traži brzu reakciju i kažnjavanje kršitelja propisa. Tijekom akcije "Mir i dobro" dozvoljena je prodaja pirotehničkih naprava 2. razreda osobama starijim od 18 godina i to samo u specijaliziranim prodavaonicama u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba takvih sredstava dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja.

ZAGREB - Predstavnici nevladinih udruga i stručnjaci s područja međunarodne sigurnosti složili su se danas na okruglom stolu u Zagrebu da civilno društvo treba raditi na stvaranju alternativnih strategija koje bi mogle zamijeniti članstvo u NATO savezu. Alternativna rješenja ne isključuju mogućnost ulaska Hrvatske u NATO, ali bi javnost tim rješenjima imala mogućnost izbora, rečeno je na okruglom stolu "Uloga i odgovornost organizacija civilnog društva u procesu pristupanja Hrvatske NATO savezu", u organizaciji Fondacije "Heinrich Boll". Zajedničko mišljenje je i da je pitanje sigurnosti i članstvo u NATO-u sve važnije i zbog problema zaštite okoliša. Sudionici su se suglasili da raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u NATO nije ključno pitanje, no smatraju da građani imaju pravo izjasniti se o toj strateškoj odluci.

ZAGREB - Na današnjoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba odlučeno je da se Gradskoj skupštini uputi prijedlog da se sadašnji prostor oko Trga Francuske Republike imenuje Trgom dr. Franje Tuđmana. Riječ je neimenovanom prostoru (tzv. Rudolfove vojarne) na području Gradske četvrti Črnomerec koji je omeđen sa sjevera Ilicom, s istoka ulicom Republike Austrije, s juga Ulicom Matka Talovca te sa zapada Trgom Francuske Republike i Reljkovićevom ulicom. O tom će se prijedlogu Odbora očitovati Gradska skupština, kako se očekuje, na sjednici 21. prosinca, i kako se ocjenjuje taj će se prijedlog usvojiti.

CRIKVENICA - Radnici crikveničkog hotelsko-turističkog poduzeća "Jadran" d.d. traže od Vlade i vlasnika - Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, da žurno odrede mogući model privatizacije tog poduzeća, najkasnije do kraja siječnja, zaključeno je na današnjem skupu radnika koji je organiziralo Radničko vijeće "Jadrana". Radnici "Jadrana", koji već oko deset godina otežano posluje i gomila gubitke, zahtijevaju da ih se izvijesti o planu buduće privatizacije, rekao je za Hinu predsjednik Radničkog vijeća "Jadrana" Ivica Jurčić. Sa skupa radnika upućen je i zahtjev da vlasnici i Nadzorni odbor omoguće Upravi "Jadrana" da ugovori financijski aranžman s bankama, odnosno da podigne zajam od oko 15 milijuna kuna kojim bi se "premostilo" razdoblje do konačnog rješavanja problema i privatizacije poduzeća. Novac bi se utrošio za podmirivanje tekućih obaveza i održavanje objekata.

VELIKA GORICA - Dan Velike Gorice i blagdan Svete Lucije, zaštitnice Turopolja, danas je obilježen svečanom akademijom u Pučkom otvorenom učilištu na kojoj je, uz čelnike gradskih i županijskih vlasti, bio nazočan i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Predsjednik Mesić je istaknuo da Velika Gorica ima odličnu razvojnu perspektivu zbog izuzetnog geoprometnog položaja i ocijenio da će se mogućnosti korištenja takvog položaja povećavati približavanjem Hrvatske Europskoj uniji i NATO-u. Posebno je istaknuo važnost autoceste Zagreb-Sisak te zračne luke. "Velika Gorica sa zračnom lukom predstavlja vrata Hrvatske", rekao je Mesić. Predsjednica Gradskog vijeća i gradonačelnik Velike Gorice Vesna Škare Ožbolt i Tonino Picula pohvalili su se da je Velika Gorica, sa skoro 70.000 stanovnika, sedmi grad po veličini u Hrvatskoj, ali i jedan od poželjnijih gradova za život i rad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙