FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 2. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 2. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Skupina hrvatskih akademika i biskupa poslala je u subotu apel Ustavnom i Vrhovnom sudu da Branimiru Glavašu, kojega se tereti za ratni zločin nad civilima i koji štrajka glađu u zatvorskoj bolnici, omoguće obranu sa slobode i tako mu spase život. "Molimo vas da preispitate odluku suca u predmetu hrvatskoga generala i zastupnika u Hrvatskome saboru Branimira Glavaša, koji već 37 dana štrajka glađu u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, te predložite ukidanje pritvora i njegovu obranu sa slobode", ističe se u apelu, kojeg je potpisalo devetnaestero akademika te četvorica biskupa. U apelu se kaže kako je "ljudski život iznad svih zakona i sudova" te se podsjeća da je "štrajkom glađu Glavaš ušao u dramatičnu fazu, i pitanje je dana kada bi mogao nastupiti njegov kolaps, koji će otvoriti i pitanje odgovornosti za smrt.

KOPRIVNICA - U povodu 650. obljetnice slobodnoga kraljevskog grada Koprivnice, u koprivničkoj Gradskoj vijećnici danas se održava međunarodni i multidisciplinarni znanstveni skup naslovljen "Koprivnica - okoliš, ljudi i grad u dugom trajanju, od 1356. do 2006. godine". Znanstveni skup organiziraju Povijesno društvo Koprivnica, Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te Društvo za hrvatsku povijesnicu, a svrha mu je "istražiti temeljne odrednice razvoja Koprivnice i koprivničke Podravine", istaknuo je povjesničar Hrvoje Petrić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tematski će se obraditi i povijest i sadašnjost Koprivnice te koprivničkog dijela Podravine kroz više znanstvenih disciplina - poput jezikoslovlja, geografije i demografije. Na skupu sudjeluju predavači iz Mađarske, Slovenije, Austrije i Hrvatske.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu edukacijski seminar za djelatnike programa međugeneracijske solidarnosti čiji je nositelj resorno Ministarstvo. Na seminaru sudjeluje oko 90 djelatnika zaposlenih na programima međugeneracijske solidarnosti, kako bi unaprijedili provedbu programa, timski rad djelatnika te kvalitetu rada djelatnika sa starijim osobama, priopćeno je iz Ministarstva. Programima međugeneracijske solidarnosti u ovom trenutku obuhvaćeno je oko 8.000 starijih osoba, na njihovoj provedbi zaposlene su 504 osobe, a te je programe u ovoj godini Ministarstvo financiralo s oko 20 milijuna kuna, priopćeno je.

SINJ/VRLIKA - Na brdu Maglaj koje spaja planinu Vještić goru i najveći vrh Dinare (na 1512 metara nadmorske visine) danas je otkriven momunentalni kameni križ, u povodu 12. obljetnice akcije Hrvatske vojske (HV) "Zima 94." Tom značajnom akcijom Hrvatska vojska ovladala je svim planinskim visovima u okruženju Vrlike i Knina, čime su stvoreni uvjeti za pripremu i provedbu akcije vojno-redarstvene akcije Oluja. U akciji su sudjelovale sinjska 126. brigada HV-a, 114. brigada HV-a, 4. gardijska brigada HV-a i 7. gardijska brigada HV-a te postrojbe vojne policije. Vojna akcija "Zina 94." odvijala se u ekstremnim vremenskim uvjetima, po snježnoj oluji i uz temperaturu i do minus 20 stupnjeva Celzija, a tijekom akciji nije poginuo ni jedan hrvatski vojnik, istaknuto je prigodom današnjeg svečanog postavljanja kamenog križa. Svečanosti na brdu Maglaj nazočni su bili pripadnici vojnih postojba koje su sudjelovale u akciji HV-a, braniteljskih udruga te predstavnici gradova Sinja, Vrlike, Knina kao i susjednog Livna te općina Hrvaca i Kijeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙