FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomenik dr. Tuđmanu u središtu Slavonskog Broda

SLAVONSKI BROD, 9. prosinca 2006. (Hina) - Uoči obilježavanja sedme godišnjice smrti (10. prosinca) prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, danas je u središtu Slavonskog Broda, na Trgu pobjede, otkriven njegov spomenik.
SLAVONSKI BROD, 9. prosinca 2006. (Hina) - Uoči obilježavanja sedme godišnjice smrti (10. prosinca) prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, danas je u središtu Slavonskog Broda, na Trgu pobjede, otkriven njegov spomenik.

Spomenik predsjedniku Tuđmanu izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, a istovjetan je onomu podignutom u Škabrnji.

U nazočnosti brojnih građana, članova obitelji Tuđman, potpredsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, predstavnika Vlade, čelnika lokalne vlasti te političkih i kulturnih uglednika iz cijele Hrvatske, spomenik su zajednički otkrili supruga pokojnoga predsjednika Ankica Tuđman i brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Za spomenik, odliven u ljevaonici Ujević u Zagrebu, te za uređenje Trga, iz proračuna Grada Slavonskog Broda izdvojeno je 1,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik Duspara na svečanosti je istaknuo kako je Grad podigao spomenik "ne zato da bi oni koji su na vlasti ubrali političke bodove ili prisvajali isključivo pravo na baštinu dr. Franje Tuđmana, nego da bi s poštovanjem naglasili sjećanje na Tuđmanovu osobnost i ulogu u povijesnoj drami koja je dovela do stvaranja hrvatske države".

"Dr. Franjo Tuđman je zakoniti baštinik pokreta Ante Starčevića i Antuna Radića. Ako Starčevića zovemo Ocem domovine, onda Tuđmana s pravom možemo nazvati Ocem hrvatske države", zaključio je slavonsko-brodski gradonačelnik.

O Tuđmanovu političkom i javnom djelovanju govorio je i predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić, istaknuvši kako je dr. Franjo Tuđman bio "čovjek koji je imao ne samo viziju hrvatske države, nego i sposobnost praktičnoga vođe".

Tzv. proces "detuđmanizacije" Zidić je ocijenio kao "nešto najjadnije što nam se moglo dogoditi".

Uoči svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u organizaciji Foruma Hrvatske sloge, Hrvatskoga kulturnoga vijeća i Hrvatskog istinskog preporoda održan je okrugli stol o temi "Hrvatska i zapadni Balkan".

Uvodničar, Miroslav Tuđman, naglasio je da je okrugli stol upriličen kako bi se "na tragu djela Franje Tuđmana izrekla istina o stvaranju hrvatske države a o njezinoj budućnosti promišljalo na racionalan način".

"Europa gura Hrvatsku u regionalne integracija kako bi onda zajedno u paketu ušli u Europsku uniju (EU). Mislim da je to krivi put", rekao je Miroslav Tuđman.

Procijenio je kako "Hrvatska treba pregovarati o integraciji u EU, i tek ako se postignu zadovoljavajući uvjeti onda treba ući. Ali ne pod uvjetom da se prvo reintegrira u zapadno balkanske ili bivše jugoslavenske integracije", istaknuo je Miroslav Tuđman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙