FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Moj život s Francekom"

ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Opsežna autobiografija "Moj život s Francekom" Ankice Tuđman, supruge prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, večeras je predstavljena u Zagrebu.
ZAGREB, 30. studenog 2006. (Hina) - Opsežna autobiografija "Moj život s Francekom" Ankice Tuđman, supruge prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, večeras je predstavljena u Zagrebu.

Nakladnik toga opsežnoga autobiografskog štiva je Večernji list, tekstove je priredila novinarka Jadranka Jureško-Kero, a uredio ju je Žarko Ivković.

Autobiografija je podijeljena u devet dijelova, od Tuđmanova i Ankičina djetinstva do njegove smrti 10. prosinca 1999. godine. Obiluje dokumentima i fotografijama iz života obitelji Tuđman.

Ivković smatra da je ta knjiga važan dokument iz novije hrvatske povijesti i jedna od najintrigantnijih autobiografija u Hrvatskoj, koja će, po njegovoj ocjeni, podjednako zainteresirati političare i povjesničare.

To je neka vrsta ispovijedi i govori o Tuđmanovu životu ispunjenom politikom, o okruženju u kojemu je živio, o najbližim Tuđmanovim suradnicima, rekao je Ivković. U redakciju Večernjeg lista stizale su burne reakcije nakon objave nekoliko prvih odlomaka, rekao je i dodao kako ime Tuđman izaziva burne emocije i suprotstavljena stajališta.

Autorica, Tuđmanova supruga, nije bila opterećena nikakvim strahom pišući uspomene iz zajedničkoga života s dr. Tuđmanom, a njezina autobiografija će poslužiti da se istraži djelo čovjeka i političara koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, zaključio je Ivković.

Priređivačica tekstova u autobiografiji Jadranka Jureško-Kero kazala je kako su sjećanja Ankice Tuđman potkrijepljena dokumentima i njezinim dnevničkim zapisima, te kako se iz nje vidi kakvu je ideju i viziju imao dr. Franjo Tuđman.

Autorica Ankica Tuđman kazala je da se odlučila napisati tu knjigu da bi se upoznalo njezinu obitelj. Rekla je da su o njenom suprugu dr. Tuđmanu napisani deseci knjiga, koje su ga objektivno predstavile, ali i da je o njemu u medijima pisano dosta laži i insinuacija. Upravo zbog toga se, kazala je, odlučila na pisanje, kako bi javnosti podastrla istinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙