FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 7. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 7. studenog 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

RIJEKA - Stariji muškarac koji je prijetio da će izazvati eksploziju plinske boce u automobilu na riječkom Korzu izišao je iz automobila u 11,15 sati nakon čega su vatrogasci iz automobila iznijeli plinsku bocu. Muškarca je policija odvela u zgradu riječkog Gradskog poglavarstva. On je pred zgradom Poglavarstva parkirao "golf" u 9,30 sati i kroz prozor automobila u tri navrata izvjesio natpise: "Ovo je mirni prosvjed", "Građani, maknite se, ovo je eksplozivni auto", te "Ovo je protest zbog nefunkcioniranja sustava". Nakon pregleda vozila vatrogasci su otišli, policajci su još oko auta i blokada tog dijela Korza još traje. Policijske informacije o tom događaju još nema.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji štrajka glađu od pritvaranja zbog istrage u kojoj ga se tereti za ratni zločin nad osječkim civilima 1991. jutros je iz zatvorske bolnice prevezen na zagrebački Županijski sud, jer želi prisustvovati ispitivanju svjedoka pred istražnim sucem. Glavaša je iz bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici na Županijski sud dovela pravosudna policija, nakon što su ga liječnici jutros pregledali i odlučili udovoljiti njegovu zahtjevu da prisustvuje saslušanju svjedoka pred istražnim sucem Zdenkom Posavcem. Glavaš je u zgradu Županijskog suda na Zrinjevcu doveden na stražnji, kolni ulaz, nešto iza devet sati, a okupljeni novinari i fotoreporteri nisu ga mogli vidjeti niti fotografirati. Kako se neslužbeno doznaje sudac Posavec danas bi trebao saslušati dvojicu svjedoka.

ZAGREB - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić otvorio je danas na Zagrebačkom velesajmu 29. Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, 4. izložbu cjelovitog učenja i razvoja ljudskih potencijala Educa plus te Info dane. Biškupić je ocijenio kako na Interliberu već tri desetljeća izlažu velik broj nakladnika, pisaca i književnih kritičara. "Stotine novih naslova, okrugli stolovi i stručni skupovi te neposredna druženja s autorima priskribili su Interliberu status prvorazrednog kulturnog događaja", rekao je. Smatra da nisu u pravu neki koji prigovaraju da je Ministarstvo zaboravilo na knjigu jer je ove godine povećan proračun za 20 posto te su također povećana davanja i za autore. Drži da sva tri sajma tematiziraju i predstavljaju Hrvatsku kao moderno uređenu državu. U ime Slovenije, ovogodišnje zemlje partnera govorio je slovenski ministar kulture Vasko Simoniti.

SPLIT - U povodu anonimnih optužaba UNESCO-u da će obnova Rive ugroziti svjetsku kulturnu baštinu, Dioklecijanovu palaču, splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić pozvao je direktora Centra za svjetsku kulturnu baštinu pri UNESCO-u Francesca Bandarina da hitno dođe u Split i uvjeri se što se događa na Rivi. Ministarstvo kulture sinoć je Gradskom poglavarstvu dostavilo pismo koje je primilo od direktora Centra za svjetsku kulturnu baštinu pri UNESCO-u Francesca Bandarina, u kojem UNESCO traži objašnjenja o obnovi Rive, ali i o drugim najavljenim radovima kao što je premještaj kolodvora u Kopilicu te pitanje Bajamontijeve fontane. "Sada se na Rivi diže dio asfalta, tu nije ništa prijeporno i radovi se nastavljaju. Obustavit će se možebitna prijeporna gradnja, a to ćemo utvrditi čim u Split stigne Bandarin", rekao je za Hinu jutros gradonačelnik Puljić.

ZAGREB - Gradonačelnici Zagreba i Budimpešte Milan Bandić i Gabor Domszky potpisali su danas sporazum o suradnji dvaju gradova na području sigurnosti, vezano uz zajedničku kandidaturu Hrvatske i Mađarske za domaćina Europskog nogometnog prvenstva 2012. Dva su gradonačelnika, nakon potpisivanja sporazuma, izrazili uvjerenje da će se zajednička kandidatura pokazati najboljom te da će dvjema zemljama biti povjerena organizacija EP-a. Bandić je podsjetio da je u Zagrebu jučer bilo izaslanstvo UEFA-e, te da je u prvom krugu u postupku odlučivanja o domaćinu EP-a upravo sigurnost istaknuta kao najjači element kandidature. "Ne dvojimo da ćemo dobiti EP, ali želimo da to budu ne samo igre, nego i fešta", rekao je Bandić, ocjenjujući da je potpisani sporazum još jedna potvrda dobrih i prijateljskih odnosa između mađarskog i hrvatskog naroda, dviju država i glavnih gradova.

ZAGREB - U povodu 40. obljetnice osnutka i mjeseca borbe protiv raka, Hrvatska liga protiv raka danas je u Kliničkoj bolnici Sestre Milosrdnice održava simpozij "Prevencija najčišćih sijela zloćudnih bolesti", a najzaslužnijim članovima Lige bit će uručene zahvalnice i priznanja. Hrvatska liga protiv raka osnovana je 1966. godine i bila je prva udruga civilnog društva u komunističkom svijetu, istaknuo je glavni tajnik Lige dr. Rudolf Tomek. O važnosti Lige u prevenciji borbe protiv zloćudnih oboljenja govori i podatak da u Hrvatskoj godišnje ima 27 tisuća novooboljelih, a 16 do 17 tisuća ih umire. Kod muškaraca su najčešći rak pluća i prostate, a kod žena rak dojke i grlića maternice. Dr. Tomek upozorava na porast raka pluća kod žena, što pripisuje sve većem broju mladih žena koje puše.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙