FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.
ZAGREB, 11. studenog 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

MOSKVA - Predsjednik Vladimir Putin sastat će se idućeg tjedna u zračnoj luci s predsjednikom SAD-a Georgeom W. Bushom kada će zrakoplov američkog predsjednika Air Force One sletiti u Moskvi zbog uzimanja goriva i tako pružiti priliku dvojici čelnika da poprave zategnute odnose. Agencija Interfax je rekla da će do susreta doći 15. studenog kada će Bush putovati na Azijski gospodarski summit. Nisu navedene dodatne pojedinosti ali će se među glavnim temama vjerojatno naći pritisak Washingtona da se uvedu sankcije Iranu i želja Moskve da postigne sporazum o pridruživanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush i kongresni čelnici Demokatske stranke, koja je na izborima osvojila većinu u oba parlamentarna doma, iskazali su spremnost za suradnju i traženje kompromisa no istodobno je počelo i prvo odmjeravanje snaga oko senatskog imenovanja veleposlanika SAD pri UN Johna Boltona, izvješćuju jučer mediji u SAD. Demokrati u Senatu već su počeli "pokazivati mišiće", otvoreno poručivši Bushu kako njegov plan da prije primopredaje u parlamentu ishodi imenovanje američkog veleposlanika pri UN Johna Boltona "nema izgleda", piše list "New York Daily News". Neslaganje s prijedlogom administracije za imenovanje Boltona, podnesenom u četvrtak, iskazao je i republikanski senator Lincoln Chafee, član Vanjskopolitičkog odbora, rekavši kako su američki birači na izborima izrazili protivljenje sadašnjoj vanjskoj politici SAD i kako ne želi sudjelovati u donošenju odluke protivne volji birača.U sadašnjem sastavu odbora brojčani odnos je 10-8 za republikance, a glasanje bez odluke 9-9 tretiralo bi se kao odbijanje prijedloga.

WASHINGTON - Bivši američki veleposlanik u Vatikanu Thomas Melady, sveučilišni profesor i veliki prijatelj Hrvatske, ocijenio je jučer kako rezultati izbora u SAD, na kojima su demokrati osvojili oba doma Kongresa, neće utjecati na "vrlo čvrste i bliske" američko-hrvatske odnose. "Prije smo imali korektne odnose, ali danas je potpuno drukčije. Nedavno je hrvatski premijer bio ovdje, proveo je sat vremena s predsjednikom, ručao s dopredsjednikom, bio s državnom tajnicom i ministrom obrane, a bio je i u Senatu. Sad imamo vrlo bliske međusobne odnose koji su, zapravo, prouzročeni geopolitičkim faktorima", rekao je Melady. "Činjenica da se premijer jedne stabilne zemlje kao što je Hrvatska pojavio kao snažan i stabilan glas, uočena je i priznata u Sjedinjenim Državama. Stoga, rezultati kongresnih izbora u Americi neće imati utjecaja na američko-hrvatske odnose, jer su oni vrlo čvrsti," zaključio je iskusni američki diplomat.

BEOGRAD - Srbijanski dužnosnici u petak su s odobravanjem dočekali odluku izaslanika Ujedinjenih naroda za pitanje Kosova Marttija Ahtisaarija da prijedlog odluke o konačnom statusu Kosova predstavi tek nakon parlamentarnih izbora u Srbiji 21. siječnja iduće godine. Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Ahtisaarijeva odluka korisna, te da je ona posljedica ne samo termina predstojećih izbora, već i činjenice da u Kontaktnoj skupini postoje različiti stavovi i sporovi u mišljenjima o budućem statusu Kosova, kao i da "umjetni rokovi" ne doprinose niti rješenju kosovskog pitanja, niti stabilizaciji situacije u Srbiji, koja će se boriti protiv nezavisnosti Kosova. Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u priopćenju navodi da je u "svakoj slobodnoj i demokratskoj državi pitanje održavanja izbora isključivo unutarnja stvar te zemlje", te da Ahtisaarijev mandat "nije da razmišlja o izborima u Srbiji, već da omogući prave razgovore o Kosovu, kojih do sada nije bilo i da pomogne da se pronađe rješenje koje je u skladu s Poveljom UN-a".

BRUXELLES - Predstavnici 25 članica EU-a će u ponedjeljak raspravljati o mogućnosti da se Unija više angažira u Afganistanu, polazeći od već postojeće misije u sklopu koje su Nijemci i Talijani pružali pomoć afganistanskoj policiji i pravosuđu, javlja agencija France Presse pozivajući se na službene izvore u Bruxellesu. Europski ministri vanjskih poslova okupljeni u ponedjeljak u Bruxellesu vodit će "općenite razgovore o situaciji u Afganistanu", izjavio je neimenovani europski izvor. Početkom tjedna je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao EU da poveća svoju ulogu u Afganistanu.

JERUZALEM - Izrael mora biti spreman spriječiti Iran u ostvarivanju nuklearne oružane sposobnosti "pod svaku cijenu", izjavio je za Jerusalem Post u petak novi zamjenik izraelskog ministra obrane Ephraim Sneh. Sankcije protiv Teherana bi vrlo vjerojatno bile neučinkovite, kazao je Sneh, dodajući da bi pozdravio manje riječi o tom problemu, a više akcije da se zaustavi Iran s nuklearnim naoružanjem. "Ne zastupam izraelsku preventivnu vojnu akciju protiv Irana i svjestan sam svih mogućih posljedica toga", kazao je Sneh. "To smatram posljednjom mogućnošću. Ali ponekad je čak i posljednja mogućnost jedina mogućnost".

NEW YORK - Cipar, Italija ili Libanon su tri mjesta gdje bi trebao zasjedati sud međunarodnog karaktera na kojem bi se trebalo suditi osumnjičenima za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, javlja u petak agencija France Presse pozivajući se na izvore u sjedištu UN-a. Prema tim neimenovanim izvorima, koji su potvrdili da je UN predao libanonskoj vladi konačni prijedlog rezolucije o osnivanju tog suda, pitanje mjesta gdje će zasjedati još nije riješeno a o tome će kasnije odlučiti Vijeće sigurnosti. Sud će imati tri suca, jednog Libanonca i dva stranca. Bit će osnovan i prizivni sud kojeg će činiti pet sudaca - dva Libanonca u troje stranaca. UN-ova istraga uplela je u slučaj ubojstva visoke libanonske i sirijske sigurnosne dužnosnike.

UJEDINJENI NARODI - Sjedinjene Države napale su u petak UN-ovo Vijeće za ljudska prava rekavši da je to novo tijelo razočaralo i da u prvih nekoliko mjeseci rada nije bavilo niti jednim ozbiljnim kršenjem ljudskih prava. Sudan je, pak, napao Sjedinjene Države zbog njihovog odnosa prema ljudskim pravima rekavši da SAD nema prava ocjenjivati rad UN-ovog tijela. Do razmjene primjedbi došlo je tijekom podnošenja prvog godišnjeg izvješća Vijeća za ljudska prava Općoj skupštini UN-a. SAD nije član Vijeća koje je ranije ove godine stvoreno kako bi zamijenilo vrlo politizirano i kritizirano UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava.

VARŠAVA - Euro-zastupnik Carlos Coelho, šef specijalnog povjerenstva Europskog parlamenta, optužio je poljske čelnike u petak da ne surađuju s istragom EU-a o izvješćima da je američka obavještajna služba koristila Poljsku kao tranzitnu točku i pritvorski centar za osumnjičene za terorizam. Ekipa euro-zastupnika stigla je u Poljsku početkom ovog tjedna u sklopu provjere jesu li neke EU članice dopuštale da preko njihovog teritorija CIA obavlja svoje tajne operacije. Istražitelj Vijeća Europe je ranije ove godine optužio Poljsku i Rumunjsku da su kao glavni saveznici SAD-a u Europi prihvaćali uhićene osumnjičene za terorizam što su obje države porekle.

MOSKVA - Rusija je isporučila sustav protuzračne obrane Bjelorusiji kako bi odgovorila na poljsku nabavku borbenih lovaca letjelica F-16, javlja u petak agencija Itar Tass pozivajući se na neimenovani izvor u vojnom savezu bivših sovjetskih republika. Rusija je poslala četiri sustava protuzračne obrane S-300 koji su već postavljeni, dodao je isti izvor. Rusija i devet drugih bivših sovjetskih republika, članica Zajednice neovisnih država (ZND) postavile su zajedničku protuzračnu obranu 1995. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙