FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Dražena Ilinčića "Berlinski ručnik"

ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Knjiga "Berlinski ručnik" novinara i kritičara Dražena Ilinčića - prvi gay-roman u Hrvatskoj - predstavljen je večeras u Profil Megastoreu.
ZAGREB, 27. listopada 2006. (Hina) - Knjiga "Berlinski ručnik" novinara i kritičara Dražena Ilinčića - prvi gay-roman u Hrvatskoj - predstavljen je večeras u Profil Megastoreu.

Ilinčićeva knjiga bit će svojevrstan lakmus-papir koji će dobro pokazati kakav je naš odnos prema temi o kojoj govori, smatra novinarka Ana Lendvaj.

Glavni junak knjige 40-godišnji je muškarac, urbani gay, imovinskog stanja koje mu dopušta da može putovati i realizirati svoju seksualnu pripadnost, rekla je Lendvaj.

Dodala je da junak romana ima puno ljubavnika, ali ne i veliku ljubav te da seks shvaća kao jedino gay carstvo koje mu omogućava da prihvati svijet oko sebe u kojemu smatra da za njega nema ničega drugoga.

Pjesnika i filmskoga kritičara Damira Radića, Ilinčićev roman-esej podsjeća pak na Proustov "Combray", a odlikuje se stilskom lakoćom s puno ironijskoga pomaka.

Za Radića, Ilinčićev roman ima tri velike teme - seks, ljubav i ljepotu, a seksualnost mu je glavna tema.

Kad je pak riječ o ljubavi, Radić je rekao da na početku romana glavni lik ima prema njoj ciničan odnos, u sredini romana povezuje mogućnost ljubavi s ljepotom i tvrdi da "samo najljepše prolazi na burzi, dok su za ostale predviđene tek mrvice" dodajući da bi se s tim sigurno složio i francuski književnik Michel Houellebecq.

Ipak, istaknuo je Radić, na kraju junak priznaje da je ljubav sve, a budući da on nema tu veliku, pravu ljubav ta činjenica romanu daje tužan i tragičan završetak

Ali, smatra Ana Lendvaj, junak romana ublažava tu činjenicu jer kaže da, "ako nemamo veliku ljubav, imamo barem male i kratkotrajne kada čak i seks silazi s trona".

Autor je istaknuo da je za njega bitan društveni aspekt romana koji ukazuje na to da svi nemamo iste mogućnosti.

A kad se radi o ljubavi, rekao je da ga je zanimalo zašto su sve priče o ljubavi ujedno i one o samoći.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Fokus komunikacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙