FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: Međunarodna zajednica ne smije stjerati Sj. Koreju u kut

ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Međunarodna zajednica ne smije stjerati Sjevernu Koreju u kut ako želi pronaći rješenje krize izazvane nuklearnim pokusom Pyongyanga, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenijele svjetske novinske agencije.
ZAGREB, 25. listopada 2006. (Hina) - Međunarodna zajednica ne smije stjerati Sjevernu Koreju u kut ako želi pronaći rješenje krize izazvane nuklearnim pokusom Pyongyanga, izjavio je u srijedu u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin, a prenijele svjetske novinske agencije.

Putin je rekao da je jedan od razloga zbog kojih je Sjeverna Koreja pribjegla izvođenju nuklearnog pokusa 9. listopada, taj što "nisu svi sudionici pregovaračkog procesa uspjeli naći odgovarajući ton pregovora".

"Nikad se ne smije jednog od sudionika pregovora stjerati u kut i staviti ga u situaciju iz koje ne može naći drugi izlaz osim jednog - zaoštravanja situacije", kazao je Putin u svom godišnjem obraćanju nazvanom "Na izravnoj vezi s ruskim predsjednikom", koje su prenosile uživo televizijske mreže Jedan, Rusija i TV Vesti, a emitirale su ga i radio postaje Majak i radio Rusija.

"Izlaz iz takve situacije je povratak na šestostrane pregovore", istaknuo je Putin i dodao da iz Pyongyanga "dolaze znakovi" o namjeri vraćanja za pregovarački stol.

Govoreći o vanjskoj politici Rusije, Putin je rekao da je njezin prioritet razvoj suradnje sa zemljama Zajednice neovisnih država (ZND).

"Moram još jednom potvrditi da je suradnjama sa zemljama ZND-a apsolutni prioritet vanjske politike Ruske Federacije".

Putin je optužbe na račun izraleskog predsjednika i premijera nazvao politički motiviranima. Predsjednik Moshe Katsav osumnjičen je za višestruka silovanja, a izraelski mediji su premijera Ehuda Olmerta optužili za korupciju.

"Po mom mišljenju to je povezano, a to misle i mnogi stručnjaci, s činjenicom da je veliki dio izraelskog društva nezadovoljan akcijama svojih čelnika u libanonskom sukobu".

"Mnogi ljudi to smatraju porazom i zato započinju sve te napade kroz tužiteljstvo i policiju", rekao je Putin.

Putin je prošlog tjedna u razgovoru s Olmertom rekao, ne znajući da je mikrofon uključen i da ga novinari mogu čuti iako su izašli iz prostorije u kojoj je bio sastanak, da je Katsav "snažan muškarac" i divio se njegovoj muževnosti.

Komentirajući tu svoju izjavu po prvi put, Putin je potvrdio da je govorio o toj temi ali je istaknuo da je osudio bilo kakav oblik seksualnog zlostavljanja.

Putin, bivši špijun KGB-a, ukorio je novinare za "loše vladanje" jer su prisluškivali njegov razgovor s Olmertom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙