FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor na kraju zasjedanja o Upravnom vijeću Hine

ZAGREB, 19. listopada 2006.(Hina) - Hrvatski je sabor, na samom kraju današnjega zasjedanja, raspravio vladin prijedlog razrješenja četiriju članova Upravnog vijeća Hine.
ZAGREB, 19. listopada 2006.(Hina) - Hrvatski je sabor, na samom kraju današnjega zasjedanja, raspravio vladin prijedlog razrješenja četiriju članova Upravnog vijeća Hine.

Vlada predlaže razrješenje Ivana Rusana, Dražena Jovića, Dijane Katice i Bože Skoke, s pojašnjenjem da je odluku o imenovanju Smiljanke Škugor Hrnčević za ravnateljicu Hine donijelo u krnjem sastavu, bez predstavnika zaposlenika, što Vlada tumači kao "demokratski deficit".

"Farsa", "blamaža", "lakrdija", "šlamperaj", neki su od izraza kojima su oporbenjaci okarakterizirali vladino objašnjenje, dok su vladajući isticali da Vladi nije preostalo ništa drugo.

Lino Červar (HDZ) ocijenio je da je imenovanje ravnateljice bez predstavnika zaposlenika klasičan primjer nepoštivanja demokratske procedure i oduzimanja zaposlenicima prava da samostalno odlučuju. "Hina ne smije i neće biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost i nepristranost njezinih informacija", zaključio je.

Oporba je, međutim, podsjetila da je pri imenovanju Vijeća, prije četiri mjeseca, upozoravala da predloženi članovi ne zadovoljavaju natječajne uvjete, te da Vijeću nedostaje peti član.

Podijeljeni su, međutim, u ocjenama kako je došlo do prijedloga razrješenja članova Vijeća.

Antun Kapraljević (HNS) smatra da je riječ o HDZ-ovu unutarstranačkom sukobu, u kojemu je "Vlada dala packe Saboru". "Nedemokratski je izabrati ravnateljicu, a demokratski je kršiti zakon, forsirati izbor krnjeg Vijeća, i smijeniti one koji su izabrali krivog ravnatelja", kaže Kapraljević.

Damir Kajin (IDS) nagađa da je Vijeće postalo "preautonomno" za vladin ukus, a za samu Hinu kaže da je "doduše, anemična", ali da je do sada "korektno odrađivala svoj posao".

Nenad Stazić (SDP) neprihvatljivim smatra vladino objašnjenje da je Vijeće imenovanjem ravnateljice naštetilo Hini i drži da je "oštećena jedino premijerova taština, jer Vijeće nije izabralo onoga koga je on htio".

Njegov stranački kolega Antun Vujić upozorio je, pak, na nagađanja da su se premijer Ivo Sanader i predsjednik RH Stjepan Mesić dogovorili oko podjele pojedinih funkcija u javnim medijima. "Neki još uvijek misle da mimo zakona mogu utjecati na regulatorna tijela i smjenjivati ih ako im njihov izbor nije po volji, i to je razlog zbog kojega ta tijela još nisu zaživjela u praksi", uvjeren je Vujić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙