FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije zbog manjka kvoruma za sutra odgodio sjednicu

ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Saborski Odbor za medije danas je zbog nedostatka kvoruma odgodio sjednicu za sutra popodne, kada bi trebao raspraviti Vladine prijedloge o razrješenju četvero članova Upravnog vijeća Hine te o imenovanju jednog člana Vijeća iz reda Hininih zaposlenika.
ZAGREB, 18. listopada 2006. (Hina) - Saborski Odbor za medije danas je zbog nedostatka kvoruma odgodio sjednicu za sutra popodne, kada bi trebao raspraviti Vladine prijedloge o razrješenju četvero članova Upravnog vijeća Hine te o imenovanju jednog člana Vijeća iz reda Hininih zaposlenika.

Predsjednica Odbora Željka Antunović (SDP) kazala je da su se, neposredno prije sjednice, HDZ-ovi članovi Odbora ispričali da zbog obveza ne mogu nazočiti na sjednici, pa je sjednicu zakazala za sutra, također u stanci saborskog zasjedanja.

Antunović je novinarima rekla kako činjenicu da su se ispričali svi HDZ-ovi članovi tumači kao namjernu opstrukciju rada Odbora.

"Ovo je namjerna opstrukcija iz HDZ-a koja samo potvrđuje tezu da se iza odluke Vlade (o razrješenju dijela članova Upravnog vijeća Hine) ne skriva briga za utjecaj zaposlenika na izbor ravnatelja ili ravnateljice Hine, nego se skriva nešto netransparentno, nešto nejasno. Ma što to bilo, definitivno je riječ o pritisku na neovisnost i slobodu medija", izjavila je predsjednica Odbora i SDP-ova saborska zastupnica.

"Ovo što se događa u Vjesniku i ovo s Hinom pokazuje očitu namjeru HDZ-a da u izbornoj godini ukine svaku neovisnost medija kako bi mediji samo pozitivno izvještavali o Sanaderovoj Vladi i HDZ-u", ocijenila je Antunović.

Napomenula je da Odbor treba dati svoje mišljenje na Vladin prijedlog prije nego dođe na plenarnu sjednicu, budući da je mišljenje dao i ovoga ljeta kod imenovanja članova Upravnog vijeća Hine.

Željka Antunović očekuje da će Sabor o prijedlogu razrješenja četiri člana Upravnog vijeća Hine, od kojih su troje u nedjelju podnijeli ostavke, raspravljati i odmah glasovati u petak poslijepodne.

HDZ-ov član Odbora Andrija Hebrang novinarima je rekao da je danas, kao i svake srijede, imao obveze na fakultetu, da ne zna ni za kakav dogovor u HDZ-u da se ne dođe na sjednicu Odbora, te da ne zna zašto ostali HDZ-ovi članovi Odbora nisu došli.

Nije želio komentirati izjave Željke Antunović, najavivši tek da će sutra doći na sjednicu Odbora.

Tonči Tadić, HSP-ov član Odbora koji također nije došao na sjednicu, novinarima je rekao da je HDZ "očito u dvojbi jesu li ili nisu u pravnom vakuumu što se tiče izbora Upravnog vijeća Hine".

"Mi u HSP-u smatramo da jesu", rekao je Tadić, pojašnjavajući da ni Zakon o Hini, ni Statut Hine niti Pravilnik o radu Upravnog vijeća ne poznaju situaciju da nema Vijeća, kakva će, kaže, nastupiti ako Sabor izglasa odluku o razrješenju članova Vijeća.

Da bi se izbjegao pravni vakuum, Tadić predlaže da se imenovanim članovima Vijeća, čije razrješenje predlaže Vlada, privremeno produlji mandat do izbora novoga Vijeća, ili da se, primjerice, članu iz reda zaposlenika Hine u Vijeću privremeno pridruže vršitelji dužnosti koje bi imenovao Sabor.

'Pravaši' su jučer od Odbora za zakonodavstvo zatražili da, sa zakonskog stajališta, razmotri Vladin prijedlog i odgovori na pitanje kako će Hina funkcionirati bez Upravnog vijeća.

Pero Kovačević, koji je to i predložio, rekao je danas da bi Odbor svoje mišljenje trebao dati do saborske rasprave o tom prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙