FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor izmijenio Zakon o kaznenom postupku

ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor danas prihvatio izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje bi taj postupak trebale učiniti učinkovitijim.
ZAGREB, 13. listopada 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor danas prihvatio izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koje bi taj postupak trebale učiniti učinkovitijim.

Istražnom sucu dane su ovlasti da sam, bez izvanraspravnog vijeća, osumnjičeniku može produljiti pritvor najprije za dva, a zatim za još tri mjeseca - pa bi u pritvoru mogao provesti najdulje šest mjeseci.

Izmjenama ZKP-a omogućuje se i prikupljanje dokaza audio-video konferencijama, a katalog kažnjivih djela na koje se može primijeniti istraga proširio bi se i kažnjivim djelima primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te kibernetičkog kriminala.

Na prijedlog klubova nacionalnih manjina i SDSS-a Hrvatski sabor je u trećem čitanju "proglasio" raspravu o konačnom tekstu izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Prihvaćeno je Vladino Izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine te Izvješće o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga 2005.

Potporu zastupnika dobilo je i Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te utrošku novca za potrebe nacionalnih manjina iz državnog proračuna za 2005.

Potporom saborske većine Vladi je omogućeno da uredbom sa zakonskom snagom do početka 2009. odgodi primjenu odredbe iz Zakona o hrani kojom su poduzeća što proizvode i posluju s hranom obvezna uspostaviti sustav samokontrole (HACCP) za analizu je li hrana higijenski i zdravstveno ispravna.

Saborski zastupnici prihvatili su godišnja izvješća Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, o radu vijeća za znanost te za visoko školstvo, te o radu Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

U drugo čitanje upućen je Vladin prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te prijedlog zakona o vijećima za mlade.

Oporba, osim HSP-a, odbila je sudjelovati u glasovanju o članovima Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije.

Naime, zastupnicima SDP-a, HNS-a i HSS-a ne sviđa se što je predsjednicom tog vijeća imenovana zastupnica HSP-a Ruža Tomašić, jer smatraju da HSP "nije prava oporba" budući da je HSP Vladu poduprla pri donošenju državnog proračuna.

Članovima Vijeća između zastupnika imenovani su Emil Tomljanović i Velimir Pleše (HDZ), Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i Nikola Ivaniš (PGS), poslodavce u Vijeću predstavlja Branko Roglić, sindikate Stjepan Kolarić, akademsku zajednicu Željko Horvatić, stručnjake Jasminka Trzun, a medije Marija Udiljak.

Hrvatski sabor je zaključio današnje zasjedanje, a 22. sjednicu nastavlja idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙