FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 19. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Saborski Odbor za medije danas je glasovima HDZ-ove većine podržao Vladine prijedloge o razrješenju četiri člana Upravnog vijeća Hine te o imenovanju jednog člana Vijeća iz reda Hininih zaposlenika, a oporbeni članovi bili su suzdržani. Glasovanju je prethodila žestoka jednoipolsatna rasprava, tijekom koje su oporbeni, a posebno SDP-ovi članovi Odbora optuživali Vladu da je Hinu dovela do apsurdnog stanja. SDP-ovci Željka Antunović, predsjednica Odbora, i Antun Vujić su od Vlade zatražili da podnese ostavku, kako zbog, kazali su, kršenja zakona kod imenovanja četiri člana Upravnog vijeća od kojih tri ne ispunjavaju uvjete, tako i zbog situacije u koju su doveli Hinu koja će, nakon što Sabor potvrdi Vladinu odluku o razrješenju Upravnog vijeća, ostati bez tog tijela. Za člana Upravnog vijeća iz redova zaposlenih Odbor je podržao Vladimira Lulića. Antunović je rekla da osobno podupire Vladin prijedlog da se Lulić imenuje članom Vijeća, ali ne zna kako bi to, u situaciji kada bi on bio jedini njegov član, pomoglo Hini, gdje je, ustvrdila je, "sloboda obavljanja novinarskog posla odavno debelo ugrožena".

ZAGREB - Hrvatski sabor je poslijepodne raspravio niz oporbenih prijedloga, o kojima je Vlada, a i vladajuća većina, dala negativno mišljenje. Oporbeni klubovi podržali su, među ostalim, HSP-ov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o telekomunikacijama, kojima bi se utvrdilo da je distribucijsko-telekomunikacijska kanalizacija (DTK) u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave. HSP-ovci tvrde da Vlada, tajeći ugovore o prodaji Hrvatskog telekoma (HT), ide na ruku monopolistu T-HT-u, koji, pak, onemogućuje konkurenciji pristup DTK mreži. Takve je optužbe odbacio državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec, ističući da je telekomunikacijsko tržište u proteklih godinu dana značajno liberalizirano, da je razbijen duopol u mobilnoj i monopol u fiksnoj telefoniji, za koju je dozvole dobilo 17 operatora.

ZAGREB - Saborska je oporba danas zatražila da se ratifikacija ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj o zajmu za prilagodbu poljoprivrednog zakonodavstva pravnoj stečevini EU raspravi kroz dva čitanja, umjesto u hitnom postupku, kako je predložila Vlada. Riječ je o zajmu od 25,5 milijuna eura, koji bi se, po riječima državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Dragana Kovačevića, najvećim dijelom trebao iskoristiti za radove i nabavku roba, za izradu studije te za jamstveni fond koji bi trebao jamčiti za projekte jedinica lokalne samouprave slabije fiskalne moći. Kovačević je odbacio navode da je riječ o zajmu kojim će se platiti usluge stranih konzultanata, ističući da će se takve usluge plaćati iz darovnice nizozemske vlade, od četiri milijuna eura. Oporbeni klubovi su, međutim, ustrajali u stavu da je iz prijedloga nejasno na što će se zajam potrošiti.

ĐAKOVO - Hrvatski biskupi su na 33. plenarnom zasjedanju HBK u Đakovu raspravljali o nekim vidovima ulaska Hrvatske u eurointegracije, o čemu pripremaju dokument koji je u prednacrtu, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji u povodu svršetka jesenskog zasjedanja HBK. Biskupi su raspravljali i o pastoralu u župnim zajednicama, promjenama u nekim tijelima HBK i osnivanju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS). Na konferenciji za novinare u Biskupskom domu, rečeno je da se na 33. zasjedanju HBK raspravljalo i o usklađivanju katoličkog vjeronauka u osnovnim školama s HNOS-om, o nacionalnom liturgijskom kalendaru, o suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa BiH i papinskim misijskim djelima. Iako ta tema nije bila na službenom dnevnom redu 33. zasjedanja HBK, biskupi su ponovili svoja stajališta o nedjelji kao neradnu danu, danu za obiteljsko okupljanje, o čemu su danas izdali i priopćenje u kojem navode sve svoje napore da nedjelja bude slobodan dan. Na novinarski upit priznaje li Crkva slabost, ako je činjenica da katolici nedjeljom u mnogo većem broju kupuju nego idu na svetu misu, Mrzljak je rekao da Crkva priznaje svoje slabosti. Nismo baš dobri katolici ako se zna da se čak 87 posto hrvatskog pučanstva očituje kao katolici, a da ih 15-20 posto ide nedjeljom u crkvu, rekao je Mrzljak.

NAŠICE - Predsjednik Stjepan Mesić danas je na novinarski upit može li Hrvatska ući u NATO 2008., odgovorio da je to moguće, ali da je bitno ispuniti NATO-ove standarde. Hrvatska je preustrojila vojsku, ali ju je nužno opremiti suvremenim oružjem, jer se u vojsku nakon rata malo ulagalo, ocijenio je dodavši kako neke prostore bivše JNA ne treba prodavati, nego dati u koncesiju, a novac od toga ulagati u opremanje vojske. Glede odbijanja Haaga da Hrvatska bude prijatelj Suda Mesić je novinarima u Našicama, gdje je otvorio novi pogon u Našicecementu, rekao da se "to moglo i očekivati". Cilj je prijatelja suda da prikupljanjem svih dokaza i činjenica presuda bude pravedna, a to se, kazao je, mora obaviti nepristrano. Ako se smatra da neka država više navija za jednu ili drugu stranu, onda je logično da to ne prolazi, ustvrdio je predsjednik Mesić.

SISAK - Ronioci Specijalne jedinice policije "Lučko" jučer su ispod Novog mosta u Sisku izvadili zrakoplovnu bombu iz II. svjetskog rata, tešku oko 100 kilograma, koju su djelatnici Protueksplozijske zaštite sisačko-moslavačke Policijske uprave uništili u Kotar šumi između Siska i Petrinje, priopćila je danas policija. Policijski su službenici također s dubine od četiri metra pokraj lijeve obale rijeke Kupe ispod Starog mosta izvadili tri ručne bombe i ručnu tromblonsku minu, koje su djelatnici e Protueksplozijske zaštite uništili u šumi Brezovici. Vađenje minsko-eksplozivnih sredstava iz rijeke Kupe u središtu Siska obavljeno je na poticaj sisačkoga Ronilačkog kluba, čiji su članovi, čisteći dno rijeke, naišli na bombe i zatražili njihovo uklanjanje.

SPLIT - Povjerenstvo za ispitivanje pomorske nesreće trajekta "Petar Hektorivić" održalo je danas prvu sjednicu u Splitu te utvrdilo da je cjelokupna brodska dokumentacija ispravna i potpuna, a nakon saslušanja zapovjednika broda kapetana Vjekoslava Dorića te obilaska broda utvrdilo je da je sve bilo ispravno. Na brodu je pregledan i uređaj za spuštanje brodice za spašavanje i desna brodica za spašavanje te je zaključeno da je sva oprema u ispravnom stanju te za sada nije moguće utvrditi uzrok puknuća sajle s koje je brodica spuštana u more, navodi se u priopćenju. Obavljen je i pregled pramčane i krmene kuke te uređaja za njihovo oslobađanje za koje je utvrđeno da rade ispravno. Bez obzira na to, ovlaštena će tvrtka obaviti ekspertizu nakon čega će se povjerenstvo ponovno sastati i podnijeti konačno izvješće o nezgodi na trajektu u kojoj je lakše ozlijeđeno pet pomoraca.

ZAGREB - Protiv 33-godišnjeg Dražena Dorčeca iz Kalinovca kraj Đurđevca koji je opljačkao tamošnju poslovnicu Fine i pritom ubio dvoje ljudi danas je podnesen istražni zahtjev. On je sinoć nakon saslušanja kod istražnog suca Županijskog suda u Koprivnici, koji mu je odredio dvodnevno zadržavanje u pritvoru, prebačen u bjelovarski Okružni zatvor. U istražnom zahtjevu Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici tereti ga da je 14. listopada ujutro, maskiran crnom vunenom kapom s pištoljem u rukama, ušao u poslovnicu Fine u kojoj su se nalazili djelatnici koji su brojali novac prethodno pohranjen u noćni trezor, zaštitar Miroslav Benšić (39) i troje građana, objavilo je Državno odvjetništvo RH na svojim web stranicama. Dorčec je ušavši u Finu odmah krenuo prema prostoriji u kojoj su dvije zaposlenice brojale novac i ispalio po jedan hitac u zaštitara i stranku Ivana Matiševa (57) koji su se nalazili u blizini prostorije.

SPLIT - Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je danas da je na parkiralištu trgovačkog centra u Solinu 39-godišnja žena u utorak pronašla veću količinu novca koji je predala policiji. Policija provodi mjere i radnje kako bi utvrdila okolnosti događaja i porijeklo novca. Neslužbenu informaciju da je novac pronašla supruga splitsko-dalmatinskog župana Tonina Sanader potvrdila je ona sama priopćenjem koje je poslala medijima. U njemu ona demantira glasine da je "novac željela zadržati za sebe, budući da ga je nakon pronalaska stavila u automobil i, navodno, s kćeri otišla na kavu u trgovački centar, a o tome je policiju obavijestila druga žena koja je sve to promatrala iz prikrajka". Tonina Sanader u priopćenju navodi da je "u prvi trenutak bila u nedoumici radi li se o skrivenoj kameri i lažnom novcu. Prije nego što sam se snašla tu je već bila policija".

ZAGREB - Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi na današnjem su se sastanku dogovorili da o materijalnim pravima za 2007. neće pregovarati dok sindikati državnih službi ne dobiju prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika i Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi s točno utvrđenim platnim razredima i koeficijentima za svako pojedino radno mjesto. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić u priopćenju je izvijestio da je na zahtjev tog sindikata, s čime su se složili i drugi sindikati članovi pregovaračkog odbora, zatraženo od vladina Povjerenstva za izradu Zakona o plaćama državnih službenika da se u izradi prijedloga zakona i uredbi uvrste i radna mjesta policijskih službenika te pripadajući platni razredi i koeficijenti, što do sada radna skupina i Središnji državni ured za upravu nisu uzeli u obzir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙