FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

GAZA - Buduća palestinska vlada nacionalnog jedinstva neće priznati Izrael, ali je spremna na "desetogodišnje primirje" s Izraelom, izjavio je glavni politički savjetnik Hamasova premijera Ismaila Haniye, odbacujući time izjave palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Abas je u četvrtak na zasjedanju Opće skupštine UN-a rekao da će svaka buduća palestinska vlada priznati Izrael, pa tako i vlada nacionalnog jedinstva o kojoj Abas pregovara s radikalnim pokretom Hamas. "Vlada nacionalnog jedinstva nema u svojem političkom programu priznavanje Izraela. Vlada i pokret Hamas bit će protiv priznavanja Izraela", izjavio je savjetnik Haniye Ahmed Jusef."Naš stav u rješavanju krize je desetogodišnje primirje koje koristi stabilnosti i prosperitetu" regije, dodao je on.

RIM - Papa Benedikt XVI. sastat će se u ponedjeljak, u papinskom ljetnikovcu u Castelgandolfu, s diplomatskim predstavnicima većinski muslimanskih zemalja, akreditiranima pri Svetoj Stolici, kao i članovima islamskog vijeća i predstavnicima muslimanskih zajednica u Italiji, objavljeno je u petak u Rimu. Islamsko vijeće je potvrdilo poziv na sastanak s Papom. Na sastanak s Papom pozvan je i čelnik velike rimske džamije Bdellah Radouani. Poslije Papinog govora u Njemačkoj u kojem je, prema ocijeni islamskog svijeta, uvrijedio proroka Muhameda, što je izazvalo prosvjede u islamskim zemljama, Vatikan nastoji inicijativama i pozivima na dijalog prevladati krizu između katolika i muslimana.

JERUZALEM - Izrael se u petak uz jake mjere sigurnosti priprema za proslavu Roš Hašane, židovske Nove godine, koja počinje u petak navečer i traje dva dana. "Tisuće policajaca mobilizirano je i bit će razmješteno uz demarkacijsku crtu sa Zapadnom obalom, te na javnim mjestima u velikim gradovima", kazao je glasnogovornik izraelske policije Micky Rozenfeld. Mjere sigurnosti posebno su pojačane u Jeruzalemu. Gradske vlasti očekuju da će nekoliko tisuća vjernika u petak navečer moliti pred Zapadnim zidom, najsvetijim mjestom judaizma. Izraelski ministar obrane u četvrtak je zapovjedio potpunu blokadu palestinskih područja, a ta će blokada trajati od petka ujutro do nedjelje navečer.

BUDIMPEŠTA - U petak ujutro Budimpešta je bila mirna, a četvrta noć protuvladinih prosvjeda prošla je bez incidenata i uz samo šest uhićenja, priopćila je mađarska policija. Od ponedjeljka traju demonstracije u središtu glavnog grada Mađarske kojima se prosvjeduje protiv socijalističkog premijera Ferenca Gyurcsanyja, nakon što je objavljena snimka na kojoj je on priznao da je lagao kako bi pobijedio na izborima u travnju. "Četiri osobe su uhićene zbog vandalizma i dvije zbog odbijanja poslušnosti policijskim dužnosnicima", rekao je u petak glasnogovornik policije Budimpešte. Policija se nalazi na svim velikim prometnicama glavnog grada nakon tri noći sukoba, javlja AFP. Oko 7.000 osoba, koje su se okupile u četvrtak navečer, mirno su se razišle rano ujutro.

LJUBLJANA - Jednomjesečna kampanja pred lokalne izbore počela je i službeno u petak u Sloveniji, točno mjesec dana uoči izbora 22. listopada, na kojima će se birati skoro 3400 općinskih vijećnika, te gradonačelnici u ukupno 210 općina. Krajnji rok za ulaganje kandidatura je iduća srijeda, a od danas kandidati na izborima i stranke mogu javno nastupati sa svojim programima i u javnim medijima, te se obraćati biračima na predizbornim skupovima. Predizborna kampanja završava u subotu 21. listopada. Tada po zakonu nastupa predizborna šutnja, a traje do zatvaranja birališta. Za stranke u vladajućoj koaliciji desnog centra izbori su prilika za testiranje biračkog tijela na sredini sadašnjeg mandata i pred opće parlamentarne izbore 2008. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙