FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 5. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor će svoju 22. sjednicu nastaviti razmatranjem Vladinih prijedloga zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te o vijećima mladih. Predloženi zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi regulira odnose između predstavničkih tijela i neposredno izabranih gradonačelnika, odnosno župana. U konačnoj verziji tog zakonskog prijedloga Vlada je odustala od rješenja po kojem bi lokalne čelnike mogla smijeniti na zahtjev dvotrećinske većine u predstavničkim tijelima. Neposredno izabrane gradonačelnike i župane moći će smijeniti jedino građani na referendumu. Predloženim zakonom o vijećima mladih, jedinicama lokalne i područne samouprave dala bi se mogućnost osnivanja vijeća mladih kao savjetodavnih tijela pri predstavničkim tijelima lokalne samouprave.

ZAGREB - Na slovenskoj strani graničnog prijelaza s Hrvatskom u Bregani u utorak navečer je uhićen bjegunac Vinko Budiša i izručen hrvatskoj policiji, koja ga je prepratila u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu, potvrdila je večeras glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba. "Slovenska policija uhitila je Vinka Budišu sinoć oko 20,50 sati s krivotvorenom putovnicom, nakon čega ga je predala hrvatskoj policiji", rekla je Hini Ljuba. O daljnjem uhidbenom postupku glasnogovornica Ljuba nije željela govoriti. Vinko Budiša, 44-godišnji bivši specijalac, pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine i 11 mjeseci zbog ubojstva 19 -godišnjega Milenka Đekića 1996. ispred diskoteke Paladium u Splitu. Nestao je u lipnju nakon što je upućen na izdržavanje kazne.

ZAGREB - Splićanka Marija Marasović prva je žena u Hrvatskoj koja je rodila dijete nakon što joj je presađena jetra, izvijestili su mediji. Rodila je zdrava dječaka u zagrebačkoj bolnici "Merkuru", istoj bolnici u kojoj je prije tri godine bila na operaciji presađivanja. U svijetu je 285 djece koju su rodile majke s presađenim jetrama, a mali je Josip, kako navode mediji, najveći među njima. Marija Marasović primljena je u bolnicu u 36. tjednu trudnoće. Sina Josipa rodila je spontano u terminu. Njegova težina je 4110 grama, a dužina 52 cm.

DUBROVNIK - Projekcijom filma "Crna dalija" redatelja Briana De Palme, u Kinu Sloboda u Dubrovniku sinoć je počeo 4. dubrovački film festival. U sklopu Festivala bit će prikazano tridesetak odabranih filmova u tri kategorije: cjelovečernji igrani filmovi, dokumentarni i kratki filmovi. Ove godine će u programu dokumentarnih filmova biti prikazana tri filma posvećena glazbi među kojima je i film "U potrazi za Mozartom", prvi dugometražni dokumentarac o Wolfgangu Amadeusu Mozartu. U sklopu programa igranih filmovi bit će prikazani i hrvatski filmovi "Trešeta" Dražena Žarkovića i Pava Marinkovića, "Put Lubenice" Branka Šmita i "Najveća pogreška Alberta Einsteina" Branka Karabatića. Nagrada Libertas koja se dodjeljuje za životno djelo ove godine posthumno je dodijeljena nedavno preminulom velikanu hrvatske glume Josipu Gendi.

ZAGREB - U zagrebačkoj Galeriji "Mona Lisa" sinoć je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorena zajednička izložba slika bračnog para Jordan. Dragica Cvek-Jordan predstavila se s nešto više od četrdeset, a Vasilij Josip Jordan s 33 ulja na platnu. Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić, dugogodišnji prijatelj Jordanovih, a o djelima dvoje istaknutih umjetnika govorili su likovni kritičari Giorgio Segato (Italija) i Milan Bešlić. Izložba, koje likovni postav potpisuje povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić, otvorena je do 27. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙