FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Đorđa Zelmanovića "Mađarska jesen 1956."

ZAGREB, 19. listopada 2006. (Hina) - Knjiga publicista Đorđa Zelmanovića "Mađarska jesen 1956.", koju je za tisak priredila Xenia Detoni, predstavljena je danas u Knjižnici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu.
ZAGREB, 19. listopada 2006. (Hina) - Knjiga publicista Đorđa Zelmanovića "Mađarska jesen 1956.", koju je za tisak priredila Xenia Detoni, predstavljena je danas u Knjižnici "Bogdan Ogrizović" u Zagrebu.

O knjizi su govorili povjesničar Tvrtko Jakovina, priređivačica Xenia Detoni i urednik Seid Serdarević. Predstavljanju je bio nazočan i mađarski veleposlanik u Zagrebu Laszlo Mohai.

U sklopu predstavljanja knjige u knjižnici je postavljena izložba fotografija o događajima u Mađarskoj 1956.

Po riječima Tvrtka Jakovine, događaji u Mađarskoj 1956. imaju svjetsko značenje. Jakovina smatra da se

Hrvatska objavljivanjem ove knjige pridružila svjetskom obilježavanju mađarske revolucije.

"Završetak revolucije u Mađarskoj pokazao je kako u Europi nije bila moguća promjena granica", ocijenio je.

Jakovina je također podsjetio da je jugoslavensko veleposlanstvo u Budimpešti Sovjetima izručilo vođe mađarske revolucije. "Predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito složio se sa sovjetskom vojnom intervencijom u Mađarskoj 1956.", dodao je.

Detoni je ustvrdila kako u Zelmanovićevim novinarskim tekstovima, koji govore o događajima svjetske važnosti, čitatelji prepoznaju ljudsku svakodnevicu.

"Zelmanović je bio specijalni dopisnik zagrebačkoga Vjesnika iz Budimpešte", podsjetila je.

Knjigu "Mađarska jesen 1956." (253 str.) objavio je zagrebački nakladnik Fraktura. Uvodni tekst u knjizi napisao je Tvrtko Jakovina, a knjizi su priloženi i tekst Janosa M. Rainera "Revolucija 1956.", Pal E. Feherov tekst "Zelmanović i Mađari" te Xenije Detoni "Od specijalnog dopisnika Vjesnika iz Mađarske".

Đorđe Zelmanović rođen je 1919. u Temerinu, a umro je u Zagrebu 2004. Uređivao je Borbu, Vjesnik i Večernji list, a bio je i glavni urednik Ilustriranog vjesnika. Pisao je o vanjskopolitičkim temama. Također je bio i dopisnik najnakladnijega mađarskog dnevnog lista "Nepszabadsag". Objavio je knjigu "Kadet Krleža".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙