FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Robina Harrisa "Povijest Dubrovnika"

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige "Povijest Dubrovnika" britanskoga povjesničara Robina Harrisa predstavili su danas u Zagrebu povjesničari Stjepan Ćosić i Ivica Prlender te autor.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige "Povijest Dubrovnika" britanskoga povjesničara Robina Harrisa predstavili su danas u Zagrebu povjesničari Stjepan Ćosić i Ivica Prlender te autor.

Po riječima Stjepana Ćosića autor je u knjizi obuhvatio gotovo sve aspekte tisućljetne povijesti Dubrovnika i Dubrovačke Republike i ona predstavlja prvu sintezu povijesti Dubrovnika na engleskom jeziku.

Harris uspon Dubrovnika sagledava u kontekstu borbe za dominaciju na istočno jadranskoj obali i jugoistoku Europe, ocijenio je Ćosić istaknuvši dubrovački vanjskopolitički oslonac na Vatikan i Španjolsku.

Ćosić smatra kako je, u odnosu na dosadašnja historiografska djela, Harrisova knjiga koncepcijom modernija te predstavlja korak dalje jer su u nju uključena historiografska dostignuća iz proteklih dvadesetak godina.

Po Ćosićevim riječima, autor je u četiri eseja na kraju knjige obuhvatio osnovne smjernice suvremene dubrovačke povijesti, u kojima je istaknuo ključnu ulogu Dubrovčana i dubrovačke povijesne baštine u oblikovanju hrvatskoga nacionalnog identiteta.

Ivica Prlender je ocijenio kako hrvatska historiografija ima problema sa sintezama povijesti. "Harrisova knjiga nam je pomoć sa strane, a autor je pružio sintezu vrijednu pažnje", rekao je Prlender.

Knjigu sam napisao na engleskom jeziku kako bih pokazao koliko je važna i sjajna povijest Dubrovnika, rekao je Harris dodavši kako će Hrvati u ovoj knjizi vidjeti što je povijest iz engleske perspektive.

"Povijest Dubrovnika" (487 str.) objavio je zagrebački nakladnik "Golden marketing - Tehnička knjiga", a s engleskoga ju je prevela Mirjana Valent.

Knjiga "Dubrovnik. A history" prvi je put objavljena 2003. u Londonu i od tada je doživjela dva izdanja na engleskom jeziku.

Knjiga ima 15 poglavlja, od nastanka Dubrovnika do pada Dubrovačke Republike. U posebnom dijelu knjige "Post scriptum - Dubrovačke sjene: Epizode i teme iz kasnije povijesti Dubrovnika" autor piše o osnovnim procesima u 19. i 20. stoljeću te zbivanjima tijekom Domovinskog rata u kojima, među ostalim, objašnjava korijene velikosrpskoga programa u odnosu na Dubrovnik te podsjeća na činjenice o napadu na dubrovačko područje, o zločinima JNA i paravojnih postrojba iz Srbije, Crne Gore i istočne Hercegovine te o obrani grada 1991.-1992.

Na kraju knjige objavljena su i dva kraća dodatka - bilješke o "neovisnosti" Dubrovnika i novcu, kronologija glavnih događaja, bibliografija, ilustracije u boji i kazalo.

Robin Harris je britanski povjesničar i političar. Bio je politički savjetnik britanske predsjednice vlade Margaret Thatcher. Pisao je o događajima u jugoistočnoj Europi. Suautor je i biografije Margaret Thatcher, prevedene i na hrvatski jezik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙