FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Politički procesi Vlade Gotovca - Dokumenti"

ZAGREB, 22. rujna 2006. (Hina) - Knjigu "Politički procesi Vlade Gotovca - Dokumenti" predstavili su večeras u palači Matice hrvatske u Zagrebu povjesničar Tvrtko Jakovina i priređivač knjige Mirko Kratofil.
ZAGREB, 22. rujna 2006. (Hina) - Knjigu "Politički procesi Vlade Gotovca - Dokumenti" predstavili su večeras u palači Matice hrvatske u Zagrebu povjesničar Tvrtko Jakovina i priređivač knjige Mirko Kratofil.

Po Jakovininim riječima predstavnici reformističke struje u hrvatskoj politici 60-ih godina (20. stoljeća) bili su Mika Tripalo, Svaka Dabčević-Kučar i Vladimir Bakarić.

"Zaustavljanje reforma, rušenjem beogradskih liberala 1972. označilo je uz ostalo i smrt federacije", ustvrdio je.

Jakovina smatra kako je za proučavanje suvremene povijesti posebno važno objavljivanje te knjige izvora o događajima vezanim uz Hrvatsko proljeće.

Kratofil je ocijenio kako bi svaka sumnja u povjesničarsko tumačenje događaja, istraživače trebala vraćati ponovno na povijesne izvore.

U ovoj knjizi objavljeni su sudski spisi prvoga procesa koji sadrže oko 1100 stranica i drugoga oko 200 te je uvršten samo izbor najvažnijih dokumenata u presliku, napomenuo je Kratofil.

U knjizi su objavljene kaznene prijave, zahtjevi i rješenja za provedbu istrage, žalbe, zapisnici o višemjesečnu ispitivanju, rješenja o proširenju istrage, zapisnici s glavne rasprave, obrane Vlade Gotovca i njegova odvjetnika, presude Okružnoga i Vrhovnog suda, zahtjevi za izvanrednim ublaživanjem kazne zbog narušena zdravlja te otpusnice iz dvaju zatvora gdje je izdržavao kaznu.

Politički procesi protiv hrvatskoga književnika Vlade Gotovca vođeni su pred zagrebačkim Okružnim sudom 1972. i 1981., a u njima je bio osuđen ukupno na šest godina stroga zatvora i osam godina zabrane javnog istupanja.

Svi dokumenti u knjizi (578 str.) enciklopedijskoga formata, koju je objavio Institut "Vlado Gotovac", nose oznaku Državnoga arhiva u Zagrebu.

Vlado Gotovac (1930.-2000.), pjesnik, esejist, filozof, govornik i političar, objavio je desetak knjiga poezije, nekoliko knjiga eseja, a nakon izlaska iz zatvora knjige "Moj slučaj", "Zabranjena vječnost" i "Znakovi za Hrvatsku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙