FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 15. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

SOLIN - Oko 300 ljudi prosvjedovalo je danas na izvoru rijeke Jadra, u blizini Solina, protiv izgradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u općini Lećevici. Skup je, kao i slične prosvjede u proteklih godinu dana, organizirala Koordinacija 37 ekoloških udruga "Zvona Zagore" pod nazivom "Protiv Černobila nad Jadrom i Krkom". Prosvjednici su još jedanput upozorili da je opasno graditi odlagalište otpada u Lećevici u blizini izvora rijeke Jadra i zatražili su da se razmisli o alternativnoj lokaciji. Izgradnjom tog odlagališta na vodopropusnom području ne bi bio ugrožen samo izvor rijeke Jadra, nego i cijelo sljevno područje koje obuhvaća ostale dalmatinske rijeke, rečeno je na skupu.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu večeras je završen 33. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta 2006". Na toj specijaliziranoj sajamskoj pripredbi, koja je trajala od 11. listopada, sudjelovalo je 700 izlagača od kojih njih 365 iz inozemstva i to iz 29 zemalja. "Ambienta" se odvijala kroz sedam tematskih cjelina - Namještaj za stanovanje, Kuhinje i kupaonice, Uredski namještaj i namještaj za opremanje objekata, Proizvodi i oprema za unutarnje i vanjsko uređenje, Antikviteti i umjetnine, Repromaterijal za industriju namještaja i Strojevi i alati za drvnu industriju. Održano je i nekoliko popratnih stručnih skupova, među kojima se izdvaja Poslovni klub, tradicionalni razgovor drvoprerađivača s predstavnicima Vlade. Tema razgovora bila je konkurentnost u izvozu kroz partnerstvo šumarstva i prerade drva.

GRADAC - U luci u Gradcu danas je otkriven spomenik ribarima. Spomenik u obliku školjke i sidra, visok dva metra, djelo je Ine Đelmića, a podignut je u organizaciji Športskoga ribolovnog društva "Lignja". U nazočnosti ribara i mnogobrojnih mještana spomenik su otkrili najstariji ribar općine Gradca Valentin Juras i predsjednik Športskoga ribolovnog društva Dragan Jurić. Proglašeni su i pobjednici ribolovnog natjecanja, a uručene su nagrade i druga ribolovna priznanja.

OSIJEK - Koncertom "Pod krošnjom stare lipe" u osječkoj župnoj crkvi sv. Mihaela Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" iz Osijeka proslavilo je danas 130. obljetnicu neprekidnog djelovanja pod tim imenom. To pjevačko društvo, utemeljeno 1876., kad je Osijek imao samo 20.000 stanovnika, već 130 godina promiče kulturu zborskoga pjevanja i za sobom ima više od 3000 nastupa, rekao je dopredsjednik "Lipe" Franjo Pešut. Mješoviti pjevački zbog "Lipa" od godine 1993. osvojio je 10 zlatnih medalja i diploma na državnim natjecanjima i na tri svjetska natjecanja u svojoj kategoriji. Na današnjem su koncertu uz članove "Lipe" nastupili zborovi iz Osijeka, Valpova, Belišća i Vinkovaca, a na programu su među ostalima bile skladbe Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Schuberta, Sergeja Rahmanjinova, Antona Brucknera i Jakova Gotovca.

MARIJA BISTRICA - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je danas u najvećem hrvatskom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, svetu misu Prvoga hodočašća Vrhbosanske nadbiskupije, na kojemu se okupilo i nekoliko tisuća Hrvata iz BiH. Kardinal Puljić u propovijedi je pozvao Hrvate u Bosni i Hercegovini da sačuvaju svoje obitelji od raznih zala koja im prijete. "Poručujemo sada u državi Hrvatskoj: Pomozite nam, jer ako nas nema, nema ni vas. Jer je naša brojna obitelj redovito obnavljala život u Hrvatskoj. Nemojmo se bojati priznati istinu, poduprimo jedni druge, a nemojmo se stidjeti jedni drugih", istaknuo je u propovijedi vrhbosanski nadbiskup Puljić.

BIZOVAC - U Bizovačkim Toplicama završen je danas 12. međunarodni sajam poljoprivrede, prehrane, hortikulture, ribolova, lovstva, ekologije i seoskog turizma "Agrozemlja". Od 12. listopada svoje je proizvode predstavilo rekordnih 300 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, među kojima 80 posto stalnih. Uz mnoge prezentacije poljoprivredne mehanizacije te opreme za stočarstvo, u suradnji s Hrvatskim stočarskim centrom u sklopu Sajma održana je i Prva stočarska izložba Osječko-baranjske županije s ocjenjivanjem stoke. U sklopu popratno-stručnih aktivnosti, uz ostalo je predstavljen Vladin program poticanja razvoja svinjogojske proizvodnje. Sajam "Agrozemlja" održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, a organizirala ga je osječka tvrtka "Katava" d.o.o.

ZAGREB - Izaslanstvo grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem danas je otputovalo u petodnevni posjet Kini, a u Pekingu i Šangaju razgovarat će s čelnicima izvršne i stranačke vlasti tih dvaju gradova. Nakon šest godina čestih poziva uspjeli smo organizirati da izaslanstvo grada Zagreba ide u najmnogoljudniju zemlju svijeta, u njezin glavni grad Peking i najveći grad Šangaj, rekao je Milan Bandić novinarima u zagrebačkoj Zračnoj luci. Dodao je da će izaslanstvo u sklopu opsežnoga petodnevnog programa razgovarati s čelnicima Komunističke partije Pekinga i Šangaja te s gradonačelnicima tih gradova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙