FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 15. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 15. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Troje od četvero članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) podnijelo je danas ostavku na svoje dužnosti, nakon što je Vlada u petak zatražila njihovo razrješenje od Hrvatskog sabora. Članovi Upravnog vijeća u obrazloženju ostavke navode kako su to učinili u znak neslaganja s postupcima Vlade prema Upravnom vijeću, koje je dovedeno u bezizlaznu situaciju odugovlačenjem imenovanja petog člana vijeća, s jedne, i istekom zakonskog roka za imenovanje novog ravnatelja Hine, s druge strane. "Ne želimo biti predmet političkih prepucavanja i razlog stjecanja jeftinih političkih bodova, a na ovaj način želimo izbjeći i trošenje vremena saborskih zastupnika na dodatne rasprave te Vladi olakšati proceduru izbora nekog poželjnijeg vijeća i kandidata", stoji u priopćenju koje potpisuju mr. sc. Božo Skoko, mr. sc. Dijana Katica i dipl. jur. Dražen Jović.

ĐURĐEVAC - Policijski istražitelji koprivničko-križevačke Policijske uprave i njihovi kolege iz okolnih policijskih uprava intenzivno rade kako bi otkrili počinitelja jučerašnjega dvostrukog ubojstva i oružane pljačke Finine poslovnice u središtu Đurđevca. "Pretražujemo šire područje sjeverozapadne Hrvatske, a za počiniteljem se traga diljem Hrvatske. Na osnovi izjava očevidaca i drugih tragova obavljamo razgovore sa sumnjivim osobama, a trenutačno je u izradi fotocrtež koji će nam pomoći pri hvatanju počinitelja", izjavio je Hini zamjenik glasnogovornika koprivničko-križevačke Policijske uprave Dražen Magdić. Maskirani razbojnik opljačkao je jučer Fininu poslovnicu i ubio 39-godišnjeg zaštitara Miroslava Benšića i stranku na šalteru poslovnice, 57-godišnjeg Ivicu Matiševa, tajnika đurđevačke Udruge umirovljenika.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa - 15. listopada u kinu CineStaru danas je premijerno prikazan film "Parfem", prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je bila na projekciji, rekla je da će, osim u Zagrebu, taj film prilagođen slijepim i slabovidnim osobama biti prikazan u još četiri hrvatska grada. Podsjetila je da je Republika Hrvatska donijela odluku o proglašenju Dana bijelog štapa u lipnju 1996. godine. Ocijenila je da se tijekom proteklih deset godina učinilo dosta, dodajući kako još mnogo toga treba učiniti. Ove godine intenzivno se radi na projektu "Osobni asistent za najteže invalide", a u Hrvatskoj već 78 osoba ima osobnog asistenta, rekla je.

ZAGREB - U organizaciji "Bedema ljubavi 1991." u Domu Hrvatske vojske danas je održan 12. susret najtežih vojnih invalida Domovinskog rata na kojem je bilo oko 250 invalida te članova njihovih obitelji. Zahvalivši udruzi "Bedem ljubavi 1991." na dosadašnjoj suradnji i skrbi za najteže invalide Domovinskog rata, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor istaknula je kako je skrb za stopostotne hrvatske ratne vojne invalide prve skupine jedan od Vladinih prioriteta. Istaknula je kako je novim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji riješen status njihovih njegovateljica, najčešće supruga, koje na taj način imaju regulirano zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

OSIJEK - Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane, 16. listopada, jest "Ulaganje u poljoprivredu - preduvjet sigurne opskrbe hranom" uz naglasak na sigurnu opskrbu zdravstveno ispravnom hranom za cjelokupnu svjetsku populaciju. Organizacija za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO) svake godine 16. listopada na dan svojeg osnutka obilježava Svjetski dan hrane kako bi upozorila na važnost proizvodnje hrane te njezine dostupnosti svim ljudima zbog poražavajuće činjenice da danas u svijetu gladuje 854 milijuna ljudi, istaknuo je ravnatelj Hrvatske agencije za hranu dr. Boris Antunović. Podsjetio je da u razvijenim zemljama poljoprivreda čini sve manji udio u ukupnom gospodarstvu te da je glad u svijetu sve izraženija unatoč činjenici da prinosi u proizvodnji hrane u razvijenom svijetu zadovoljavaju i premašuju potrebe stanovnika tih zemalja.

SOTIN - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa u središtu Sotina te svetom misom, u tom je vukovarskom prigradskom naselju danas obilježena 15. obljetnica stradanja mještana Sotina u srpskoj agaresiji. U spomen na 63 Sotinjana smrtno stradalih tijekom srpske agresije i okupacije Sotina, vijence podno Spomen križa položila su i svijeće zapalila izaslanstva obitelji stradalih mještana, grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i mjesnog odbora Sotin. Zbog zločina počinjenih nad mještanima Sotina u srpskoj agresiji, Županijsko državno odvjetništvo Vukovar podignulo je u svibnju ove godine optužnicu protiv 17 osoba. Prema podatcima stradalničkih udruga tijekom srpske agresije i okupacije u Sotinu je stradao svaki deseti Hrvat, a na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata još se nalazi 33 Sotinjana.

RIJEKA - Dvije su osobe teško ozlijeđene sinoć kad se njihova brodica prevrnula u moru ispred Kraljevice, doznaje se danas od primorsko-goranske Policijske uprave. Dvojica muškaraca, D.V. rođen 1952.godine iz Rijeke i B.K., rođen 1946. iz Opatije, plovili su sinoć poslije 20 sati na brodici dugačkoj oko šest metara bez svjetlosnih znakova. Zbog valova od bure te valova koje je u prolazeći pokraj njih napravio policijski brod "Marino", brodica se prevrnula. Policija je dvojici muškaraca pružila pomoć te su prevezeni u riječki Klinički bolnički centar na Sušaku, gdje su zadržani na bolničkom liječenju. Brodica je otegljena do kopna, a djelatnici riječke Lučke kapetanije utvrđuju okolnosti nesreće.

ZAGREB - Američki skladatelj i dobitnik Pulitzerove nagrade za glazbu 2005. godine, Steven Stucky, posjetit će u ponedjeljak Zagreb, u organizaciji Muzičke Akademije i Američkog Veleposlanstva u Zagrebu. te će održati predavanje na Muzičkoj akademiji, najavilo je Veleposlanstvo SAD-a. Skladatelj Stucky predavanje će održati popodne, od 14 do 16 sati, na temu "My Music Language" (Moj glazbeni jezik) i "Don't Fence Me In: American Music at the Turn of the New Century" (Američka glazba na prijelazu stoljeća). Američki skladatelj i dirigent Steven Stucky, jedan je od vodećih svjetskih kompozitora današnjice. Skladao je mnoga djela za vodeće američke orkestre i ansamble, a Pulitzerovom nagradom u glazbi 2005. godine nagrađen je za svoj Drugi Koncert za Orkestar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙