FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 14. listopada 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Spomen-park sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", na kojem su uklesana imena 13.500 poginulih hrvatskih branitelja i civila, otvoren je danas na zagrebačkome groblju Mirogoju, u neposrednoj blizini grobnice narodnih heroja. Spomen-park, rad kipara Dušana Džamonje, otvoren je u nazočnosti premijera Ive Sanadera, predsjednika Republike Stjepana Mesića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članova obitelji poginulih, nestalih ili zatočenih hrvatskih branitelja i civila. Gradnja spomenika svojedobno je potaknula mnoge rasprave i različita mišljenja u javnosti, jer su u njegovo podnožje ugrađene opeke (s imenima poginulih hrvatskih branitelja i civila) iz Zida boli sa Selske ceste, uz obrazloženje kako se te opeke premješta na Mirogoj zbog dotrajalosti i njihove zaštite.

ĐURĐEVAC - U današnjoj oružanoj pljački poslovnice Fine u Đurđevcu ubijen je 57-godišnji Ivan Matišen, stranka koja se u vrijeme razbojstva zatekla u poslovnici, a od zadobivenih ozljeda u koprivničkoj Općoj bolnici preminuo je djelatnik zaštitarske tvrtke "Sokol Marić", 39-godišnji Miroslav Benčić iz Kalinovca, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Robert Vulić. Pljačka se dogodila jutros oko 9,15 sati, a prema do sada prikupljenim informacijama počinitelj razbojstva i dvostrukog ubojstva je muškarac jače tjelesne građe, visok oko 180 centimetara koji je bio odjeven u crne hlače i tamno plavi sportski prsluk. Policija je blokirala šire područje Đurđevca i sjeverno zapadne Hrvatske, a u pomoć su pozvani i policijski djelatnici iz okolnih policijskih uprava i interventa policija. Očevid je u tijeku.

ZAGREB - Ministar kulture RH Božo Biškupić danas je u prigodi obilježavanja Dana grada Zaprešića, skidanjem zastave simbolično otvorio početak radova na obnovi Jelačićeva dvorca Novi dvori u Zaprešiću. "Svjesni smo kao i cijeli hrvatski narod, kako je uz vjeru, kultura tijekom stoljeća imala važnu ulogu u očuvanju hrvatskoga identiteta", istaknuo je ministar Biškupić. Podsjetio je da u hrvatskoj kulturi posebno značenje imaju Jelačićevi Novi dvori. "Kompleks Dvora i perivoja ima općehrvatsko značenje" te "smo odlučili pomoći obnovu kako bismo Dvore spasili od propadanja", kazao je ministar kulture, izrazivši nadu da bi se objekt, nakon obnove, mogao uzdržavati od vlastitih prihoda. Obnovu dvorca hrvatskoga bana Josipa Jelačića, Novi dvori, uz grad Zaprešić novčano će poduprijeti Zagrebačka županija i država.

IMOTSKI - U Imotskom je danas svečano otvorena obnovljena stara zgrada gimnazije koja je pripala Osnovnoj školi Stjepana Radića, a u čiju je obnovu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa uložilo 3,5 milijuna kuna. Najsuvremenije uređenu školu, koju pohađa 600 učenika, otvorio je ministar Dragan Primorac. To je prvi put da se nastava u Imotskom održava u jednoj smjeni. Otvarajući novouređenu školu ministar Primorac je rekao da to radi s posebnim emocijama jer su se u toj kulturno-obrazovnoj ustanovi od godine 1911., kada je izgrađena, obrazovale mnoge generacije, kako je rekao, pametnih Imoćana, ali i susjeda iz Imotskome bliske Hercegovine.

PULA - Na pročelju zgrade "Glasa Istre" na pulskoj Rivi jutros je osvanuo grafit u kojem je nacrtan portret istarskog župana Ivana Jakovčića te natpis "Nino - Putine", izvijestila je danas istarska policija. Tijekom jutra slični grafiti istog sadržaja pojavili su se na još nekoliko lokacija u središtu grada. Za autorima odnosno počiniteljima ovog djela policija intenzivno traga, a tijekom jutra grafiti su se počeli uklanjati. Istarski župan Ivan Jakovčić u izjavi za novinare kazao je kako je Istra civilizirano demokratsko društvo u kojem svatko ima pravo izražavati svoje stavove o pojavama u tom društvu. "Uvjeren sam da je svima u Istri jasno kako je problem suspendiranih novinara Glasa Istre isključivo rezultat velikih nesporazuma unutar ove izdavačke kuće", kazao je župan Jakovčić.

ZAGREB - Nepoznati počinitelj provalio je između 12. listopada u 9,45 sati i 13. listopada u 13 sati u stan 49-godišnje hrvatske državljanke u Vlaškoj ulici 58 u Zagrebu, te ukrao slike raznih motiva i tehnika Ede Murtića, Zlatka Kesera i drugih umjetnika, izvijestila je danas zagrebačka Policijska uprava. Prema neslužbenim informacijama, na toj adresi živi Mirna Maretić Murtić, bivša snaha slikara Ede Murtića, koja tu krađu Hini nije željela komentirati. Vrijednost više od 20 ukradenih umjetničkih djela neslužbeno se procjenuje na više od milijun kuna.

OSIJEK - Nepoznati je počinitelj u noći s 12. na 13. listopada u Našicama na Pejačevićevom Trgu, ispred "Dvorca Pejačević", ukrao brončane biste Dore Pejačević i Vatroslava Lisinskog, a nakon toga je ispred našičke srednje škole "Izidora Kršnjavog", otuđio i brončanu bistu Matije Antuna Reljkovića. Ukupna materijalna šteta se procjenjuje na oko 135.000 kuna, a protiv nepoznatog počinitelja slijedi kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu, izvijestila je danas policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙