FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 11. listopada 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BANGKOK - Tajlandski ministar obrane, general Boonrawd Somtas, u srijedu je izjavio da će prijeki sud, ustanovljen 19. rujna nakon državnog udara, ostati na snazi još mjesec dana zbog političke nestabilnosti u zemlji. "Spremni smi ukinuti prijeki sud ukoliko se stanje stabilizira. Mislim da nećemo još dugo čekati, oko mjesec dana", rekao je general. Objasnio je da odluku o ukidanju prijekog suda donosi general Sonthi Boonyaratglin koji je prošli mjesec izvršio puč i s vlasti maknuo premijera Thaksina Shinawatru. Odmah nakon udara, tajlandska je vojska poništila ustav iz 1997., raspustila parlament, odgodila izbore predviđene za studeni, zabranila okupljanje na javnim mjestima i nametnula ograničenja medijima. Hunta je obećala održavanje izbora u roku od godinu dana.

COLOMBO - Oružane snage Šri Lanke pokrenule su u srijedu "opsežnu ofenzivu" na tamilske pobunjenike na sjevernom poluotoku Jaffna, priopćili su Oslobodilački tigrovi tamilskog Eelama (LTTE). "U tijeku su žestoke borbe", dodaje se u priopćenju LTTE-a poslanog iz njihove "političke" prijestolnice Kilinochchi. Prema istom izvoru, ofenziva koja se odvija na tri fronta, uslijedila je nakon što su pobunjenici pristali na obnovu mirovnih pregovora s vladom u Colombu. Pregovori bi trebali biti nastavljeni krajem listopada u Švicarskoj. LTTE poručuje da će u slučaju nastavka "vojne agresije" biti "primoran promijeniti odluku". Nakon što je Norveška 12. rujna objavila vijest o nastavku pregovora, sukobi su zaredali gotovo svakodnevno, s mrtvima i ranjenima na obje strane. Diplomati ocjenjuju da obje strane žele za pregovarački stol sjesti sa što čvršćom pozicijom na vojnom terenu.

TOKYO - Snažan potres u sjevernom Japanu naveo je Vladu u Tokyju da posumnja kako je Sjeverna Koreja izvela drugi nuklearni pokus. U Washingtonu je glasnogovornik Bijele kuće Blair Jones rekao kako američki dužnosnici nisu zabilježili nijedan dokaz o dodatnim nuklearnim testiranjima Sjeverne Koreje. "Japanski dužnosnici sada kažu da se ovaj slučaj može povezati s potresom u sjevernom Japanu", rekao je Jones. Potres se dogodio u trenutku kada su japanska vlada i druge azijske zemlje nervozne zbog izvještaja da Sjeverna Koreja planira izvesti drugi nuklearni pokus. "Vrlo smo realno zabrinuti zbog najava da namjeravaju izvesti novo nuklearno testiranje, i da to namjeravaju učniti brzo", rekao je australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer.

BAGDAD - Tri američka marinca i dva vojnika poginula su u borbama u Iraku u proteklih nekoliko dana, izvijestilo je američko vojno zapovjedništvo. Marinci su poginuli u ponedjeljak u neprijateljskoj akciji u iračkoj zapadnoj provinciji Anbar, priopćila je vojska ne otkrivajući druge detalje. Također u ponedjeljak, poginuo je američki vojnik kada su irački pobunjenici napali pješačku patrolu u istočnom dijelu Bagdada. Drugi vojnik je podlegao ranama zadobivenim u eksploziji za vrijeme patrole vozila sjeverno od Tikrita u nedjelju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙