FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 9. listopada 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), NATO i Rusija pridružili su se u ponedjeljak popodne čitavom nizu zemalja i organizacija koje su osudile sjevernokorejski nuklearni pokus. Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei izrazio je "duboko žaljenje i veliku zabrinutost" sjevernokorejskim nuklearnim pokusom. "Taj čin ugrožava svjetski režim neširenja nuklearnog oružja i stvara ozbiljne izazove za Aziju i cijeli svijet", rekao je ElBaradei. Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je osudio u ponedjeljak nuklearni pokus Sjeverne Koreje i hitno okupio veleposlanike zemalja Saveza. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio zbivanja u Sjevernoj Koreji.

ZAGREB - Nakon što je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ujutro objavila kako je izvršila prvi nuklearni test u svojoj povijesti, iz svijeta su počele stizati prve procjene snage eksplozije, koje se, prema agencijskim izvješćima, kreću između 1 i 15 kilotona eksploziva. Ruski ministar obrane Sergej Ivanov, izjavio je da je sjevernokorejska atomska bomba imala snagu između "5 i 15 kilotona". Ivanov je to rekao na sjednici ruske vlade kojoj je nazočio i predsjednik države Vladimir Putin. To je mnogo veća snaga od one koju je prije naveo ravnatelj Geološkog instituta Daejeon u Južnoj Koreji Chi Heon-cheol, koji je snagu eksplozije procijenio između 0,5 i 0,8 kilotona. Američka služba za geološki nadzor priopćila je da je na sjeveroistoku Sjeverne Koreje zabilježila seizmičku aktivnost snage 4,2 stupnja po Richterovoj ljestvici.

SEUL - Sjeverna Koreja, koja je u noći na ponedjeljak pod zemljom testirala nuklearno oružje, zatvorena je komunistička zemlja čije su vlasti službenom ideologijom samodostatnosti velik dio stanovništva bacile u glad, teror i nerazvijenost. Više od trećine sjevernokorejske djece teško je neishranjeno, prema ocjeni Svjetskog programa za hranu (WFP) koji im je krajem 2005. prekinuo dostavu pomoći jer su tako zatražile same sjevernokorejske vlasti. Međunarodna krizna skupna (International Crisis Group, ICG) upozorava da bi se glad mogla ponoviti "ove zime ne stigne li humanitarna pomoć".

TBILISI - Predsjednik Mihail Sakašvili naredio je zračnoj luci u glavnome gradu Gruzije Tbilisiju neka ne prihvaća ruske teretne zrakoplove kojima se iz Rusije dovoze protjerani gruzijski državljani. "Činimo sve što može kako se ne bi kršila prava naših državljana. Oni moraju putovati normalnim zrakoplovima", rekao je Sakašvili neovisnoj postaji Rustavi-2 kasno u nedjelju. Rusija bi u utorak trebala vratiti u Gruziju oko 150 Gruzijaca koji su navodno ilegalno uselili u Rusiju.

MOSKVA - Dio stambene zgrade srušio se u ponedjeljak na sjeverozapadu Rusije u gradu Viborgu pri čemu je jedno dijete poginulo a najmanje su tri osobe ostale zatrpane u ruševinama, objavili su dužnosnici ministarstva za izvanredna stanja. U rušenju četverokatnice u ranim jutarnjim satima poginulo je tromjesečno dijete, kazao je glasnogovornik ministarstva Viktor Belcov. Petnaest je stanovnika izvučeno iz ruševina ili se samo spasilo, a dvije su osobe s ozljedama zaprimljene u bolnicu. Vjerojatni uzrok nesreće je loše stanje zgrade sagrađene prije Drugog svjetskog rata u tome gradu blizu finske granice sjeverozapadno od Sankt Peterburga.

ŠTOKHOLM - Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je Amerikanac Edmund S. Phelps za radove o politici makroekonomije, objavio je ponedjeljak odbor Nobel. Njegov rad objašnjava "odnose kratkoročnih i dugoročnih učinaka gospodarske politike", navela je švedska kraljevska akademija znanosti u obrazloženju. Odbor navodi da su Phelpsovi doprinosi "bitno utjecali na istraživanja u ekonomiji i u politici".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙