FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 22. rujna 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, posjetio je u četvrtak Hrvatsku katoličku misiju u Astoriji, u newyorškoj četvrti Queens, gdje je srdačno dočekan među više od stotinu hrvatskih iseljenika, od kojih se većina doselila početkom 60-ih godina prošlog stoljeća. Premijer Sanader po dolasku se zadržao u razgovoru sa svećenicima iz te i susjednih hrvatskih župa i misija, a kasnije je održao govor okupljenim iseljenicima te odgovarao na njihova pitanja. Premijer Sanader objasnio je okupljenim iseljenicima zašto ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i NATO-a nema alternative, rekavši kako danas "želimo biti za stolom gdje se odlučuje o sudbini Europe, ali i Hrvatske", odnosno u EU, kao i "za stolom za kojim se odlučuje o sudbini svijeta", odnosno u NATO-u.

NEW YORK - Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u četvrtak s guvernerom američke savezne države New York Georgeom Patakijem, jednim od guvernera s najdužim stažem u SAD-u i utjecajnim čelnikom Republikanske stranke, s kojim je razgovarao o hrvatskoj zajednici u New Yorku, američko-hrvatskim odnosima, utjecaju Hrvatske na stabilnost u regiji i njezinom pristupanju euroatlantskim integracijama. Premijer Sanader i guverner Pataki u razgovoru su naglasili važnost hrvatske zajednice u izgradnji i razvoju New Yorka, kao i Sjedinjenih Država u cjelini, te njezine uloge mosta u razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a. "Hrvati su pridonijeli stvaranju New Yorka i Amerike kao svoje druge domovine", kazao je guverner Pataki, dodajući kako je upravo njihovom zaslugom krajem 90-ih posjetio Hrvatsku, a želja mu je i ponovo doći, ne samo u službeni posjet već i na odmor.

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u četvrtak na zasjedanju Opće skupštine UN-a da će svaka buduća palestinska vlada priznati Izrael, pa tako i vlada nacionalnog jedinstva o kojoj Abas pregovara s čelnikom radikalnog Hamasa Ismailom Haniyom. "Želim naglasiti da će svaka nova palestinska vlada poštivati obaveze koje su sporazumno preuzeli PLO i palestinska samouprava, posebice pismima obostranog priznavanja od 9. rujna 1993. koje su razmijenili pokojni Jaser Arafat i Yitzhak Rabin", izjavio je Abas. Do Abasove izjave dolazi nakon nedavnih izjava dužnosnika pokreta Hamas, koji su rekli da se protive uključivanju pitanja priznavanja Izraela u politički program buduće vlade palestinskog jedinstva.

BANGKOK - Autori državnog udara u utorak u Tajlandu službeno su u petak preuzeli funkcije na čelu zemlje, u skladu s kraljevskim ukazom, na svečanosti emitiranoj na televiziji. U svečanoj bijeloj odori, šef vojne hunte na vlasti general Sonthi Boonyaratglin kleknuo je pred portretom kralja Bhumibola Adulyadeja i poklonio se u znak štovanja. Malo prije toga jedan je časnik pročitao kraljev ukaz kojim se imenuje generala Sonthija na čelo privremene izvršne vlasti, nazvane "vijećem za demokratsku reformu pod ustavnom monarhijom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙