FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 20. rujna 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Druge noći sukoba između policije i nekoliko stotina prosvjednika koji i dalje traže ostavku premijera Ferenca Gyurcsanyja, u Budimpešti je ranjeno 57 osoba, a privedeno ih je 98, izvijestila je u srijedu policija. Policija je u srijedu ujutro uspjela rastjerati posljednje prosvjednike. Budimpeštanski gradonačelnik Gabor Demszky izvijestio je kako su nemiri trajali tri sata te da je za to vrijeme ozlijeđeno 57 osoba. Među ozlijeđenima su 24 policajca, četiri su ozlijeđena teže, a privedeno je 98 osoba.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u srijedu je na konferenciji za novinare izjavio kako neće imati nikakvog strpljenja kada je riječ o prosvjednicima koji su se drugu noć zaredom sukobili s policijom na ulicama Budimpešte. Istaknuo je da će se Mađarska vlada i dalje zalagati za političku reformu kako bi zajamčila razvoj i gospodarsku ravnotežu" u zemlji.

ZAGREB - Svi hrvatski državljani na Tajlandu su dobro, a hrvatski reprezentativci u tae kwon dou u srijedu bi trebali napustiti Bangkok, gdje su boravili na turniru Svjetskog kupa, kazala je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Ivana Crnić. "Ministarstvo je u stalnom kontaktu s veleposlanikom RH u Džakarti (koji pokriva i Tajland) kao i s počasnim konzulom RH na Tajlandu, te s tajnikom tae kwon do saveza i svi potvrđuju da su hrvatski državljani dobro", rekla je Ivana Crnić. Dvadesetak sportaša i funkcionara tae kwon do saveza boravila su u Bangkoku na turniru Svjetskog kupa.

MOSTAR - Predsjednik HSP-a i gradonačelnik Osijeka Ante Đapić najavio je da će se po završetku svoje političke karijere u Hrvatskoj politički angažirati u BiH. Đapić je kazao da se planira prestati baviti politikom u Hrvatskoj kada navrši 55 godina starosti, a nakon toga će se u BiH kandidirati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Đapić, koji je rođen u BiH, sudjeluje na predizbornim skupovima koalicije HSP BiH Đapić-Jurišić i Nove hrvatske inicijative Krešimira Zubaka za predstojeće izbore zakazane u BiH za 1. listopada ove godine.

RIM - Papa Benedikt XVI. usprotivio se u srijedu, tijekom opće audijencije na prepunom Trgu svetog Petra u Rimu, upotrebi nasilja u vjerske svrhe, izrazivši na koncu svog obraćanja i nadu da će se smiriti neredi u Budimpešti. Govoreći o svom putovanju u Bavarsku i oštrim reakcijama islamskog svijeta na njegov govor na sveučilištu u Regensburgu, Papa je ponovo naglasio kako je bio pogrešno shvaćen i kako mu nije bila namjera vrijeđati islam, koji također vjeruje u jedinog Boga. Obrativši se na mađarskom jeziku Papa je vjernicima pristiglim iz Madžarske izrazio nadu da će se pozitivno riješiti problemi koji su izazvali nerede u Budimpešti.

SARAJEVO - Bivši visoki dužnosnik HDZ-a BiH Ivan Bender koji je u BiH pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog pronevjere i zloporabe službenog položaja i ovlasti, pobjegao je iz te zemlje i skriva se u Hrvatskoj, tvrdi u srijedu sarajevski "Dnevni avaz". List navodi kako se Bender skriva u Zagrebu, gdje je pobjegao samo dva dana nakon što mu je Vrhovni sud Federacije BiH u srpnju ove godine potvrdio kaznu od četiri i pol godine zatvora. Sarajevski list ocjenjuje kako je to što Hrvatska svoje državljane ne izručuje vlastima BiH samo dodatni motiv onima koji planiraju pljačke i kriminal u toj zemlji.

NABLUS - Izraelski vojnici u srijedu ujutro demolirali su banku i pet mjenjačnica u Nablusu i Jeninu iz kojih su prije toga uzeli sav novac za koji tvrde da je bio namijenjen financiranju terorizma, službeno je objavljeno. Vojnici su u Jeninu usred noći iz kuća izvukli vlasnike mjenjačnica i prisilili ih da otvore ured, rekla su dvojica opljačkanih. Mohammed Assar, vlasnik mjenjačnice u Jeninu kaže da su vojnici uzeli 254.000 dolara i upropastili ga. Izraelska vojska nije objavila pojedinosti o toj operaciji.

SANA - Predsjednički izbori u Jemenu, na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, počeli su u srijedu ujutro. Više od devet milijuna stanovnika Jemena trebalo bi tijekom dana izaći na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a istovremeno i predstavnike lokalnih vlasti. Mjere sigurnosti su pojačane nakon osujećenih napada na energetska postrojenja u zemlji koja se bori protiv al-Qaide.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙