FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. listopada 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Povjerenstvo za izgradnju spomenika hrvatske neovisnosti, s premijerom Ivom Sanaderom i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem na čelu, danas se u Vladi dogovorilo da će se spomenik izgraditi na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu, pred zgradom Gradskog poglavarstva. Dogovorena je i izgradnja Muzeja Domovinskog rata na mjestu Paromlina, a projekt će zajednički financirati država i grad Zagreb. Povjerenstvo je zaključilo i da za provedbu tog plana nije potrebno raspisati novi javni natječaj, jer je natječaj proveden još 1999.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Ana Lovrin ustvrdila je danas da se Nacionalni program suzbijanja korupcije u prvih šest mjeseci provodi prema planu te da su ostvarene sve do sada zacrtane zadaće. Rezultate nacionalne borbe protiv korupcije, po ministričinim riječima, građani mogu najbolje vidjeti u pooštrenim kaznama za korupcijska kaznena djela, transparentnijim listama čekanja u bolnicama i nacionalnim ispitima u školama u kojima je bila isključena svaka mogućnost manipulacija. Odbacila je i tvrdnje da su sva otkrivena koruptivna kaznena djela tek "vrh sante leda" dok su najznačajniji slučajevi teške korupcije i dalje neotkriveni.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako je srpski prijestolonasljednik princ Aleksandar Karađorđević, koji ga je jutros posjetio u Zagrebu, izrazio želju da se "relaksiraju" odnosi Hrvatske i Srbije te da se "relaksiraju" odnosi u našoj regiji na čitavu prostoru. Po Mesićevim riječima srpski je prijestolonasljednik zainteresiran da kapital iz Europe i svijeta dolazi na čitav ovaj prostor. Na upit očekuje li možda negativne reakcije zbog uloge Karađorđevića u hrvatskoj prošlosti ustvrdio je kako "na ono što su nekad radili Karađorđevići ovaj nije utjecao". "Ono što sada predlaže, to je mir i tolerancija među narodima i konfesijama, i sasvim je prihvatljivo", ocijenio je Mesić. Upitan je li možda princ tražio nekretnine u Hrvatskoj odgovorio je kako misli da Karađorđevići u Hrvatskoj nemaju nekretnina.

ZAGREB - HNS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru usprotivili su se danas najavi Vlade da će raspisati referendum o radu trgovina nedjeljom. Predsjednik HNS-ova Kluba zastupnika Dragutin Lesar je, na konferenciji za novinare, ocijenio da najavom referenduma premijer Ivo Sanader i njegov kabinet pokazuju nesposobnost i nespremnost da preuzmu odgovornost. Založio se za oštriji nadzor i veće kazne poslodavcima, te za kaznenu inkriminaciju kršenja kolektivnih ugovora. Lesar se protivi i ideji da se rad nedjeljom zabrani samo trgovinama, budući da se nedjeljom radi i u drugim gospodarskim granama.

ZAGREB - Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt istaknula je danas, na konferenciji za novinare, nužnost donošenja zakona o odgovornom i transparentnom financiranju i pozvala Vladu da ga donese, kako bi građani stekli bolji uvid kako se troši njihov novac. Naglasila je da je to vrlo koristan zakonski prijedlog i DC će, ako ga Vlada ne donese do Nove godine, predložiti u Hrvatskom saboru.

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih i javnih službi sutra će u Banskim dvorima početi pregovore o plaćama. Dok Vlada nudi povećanje osnovice za plaće od pet posto, tvrdeći da za veći porast nema prostora u državnom proračunu, sindikati uglavnom odbacuju tu ponudu tražeći povećanje plaća za 20 posto. Predsjednik pregovaračkog odbora sindikata državnih službi Ivica Ihas uputio je danas Vladi prosvjed zbog odugovlačenja Središnjeg državnog ureda za upravu s izradom Zakona o plaćama državnih službenika.

ZAGREB - Hrvatski će sabor 22. sjednicu sutra nastaviti raspravom o godišnjem izvješću o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zloporabe opojnih droga. U izvješću se, među ostalim, navodi podatak da je Hrvatska, s dva do sedam ovisnika na tisuću stanovnika, među zemljama sa srednjom raširenošću droga, ali i s uzlaznim trendom. Broj ovisnika u tretmanu lani je porastao za 15,6 posto, što se tumači sve stabilnijom mrežom centara za prevenciju ovisnosti i boljim obuhvatom većeg broja ovisnika nekim od oblika liječenja.

ZAGREB - Čelnici Hrvatskog autokluba (HAK) Ivo Bikić i Tomislav Družak odlučno su danas odbacili optužbe predsjednika Automoto kluba "Siget" Damira Škare da stoje iza prekjučerašnjeg paljenja njegova dva automobila u Zagrebu, te najavili da će protiv Škare podnijeti kaznene prijave za prijetnju i klevetu i tužbu za nadoknadu štete. Predsjednik i glavni tajnik HAK-a Bikić i Družak su na konferenciji za novinare kazali kako s gnušanjem odbacuju Škarine optužbe te bilo kakvu povezanost HAK-a i njegovih članova s paljenjem automobila, činom koji su također osudili.

PULA - Labinski poduzetnik i negdašnji čelnik IDS-a Đani Bažon odbacio je danas jučerašnje tvrdnje suspendiranih novinara "Glasa Istre" da je upravo on na čelu, kako su rekli,"političko- poslovne grupacije koja želi preuzeti nadzor i ovladati istarskom medijskom scenom". Kako tvrdi Bažon, nema nikakve grupacije koja želi preuzeti nadzor nad istarskim medijskim prostorom. Dodao je kako je suspendirane novinare vjerojatno na te potvore navelo njegovo mjesto člana Nadzornog odbora Nezavisne istarske televizije.

ZAGREB - Dva nova donatorska ugovora za obnovu rodne kuće nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru potpisali su danas u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) upraviteljica Fundacije "Ružičkina kuća" Maja Rendulić i predstavnici donatora - Ine i THT-a. Po riječima Maje Rendulić, novi donatorski ugovori bitno će pridonijeti tomu da obnovljena rodna kuća prvoga hrvatskog nobelovca te nova dvorana koja se uz nju gradi budu predani gradu Vukovaru na 120. obljetnicu Ružičkina rođenja - 13. rujna 2007. Potpisom na ugovor direktora korporativnih komunikacija Ine i THT-a Tomislava Štengla i Erike Kašpar, osigurano je 250 tisuća kuna za taj projekt, od kojih je pak INA donirala 200 tisuća, a THT 50 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙