FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC razmatra smanjenje proizvodnje, cijene nafte rastu

LONDON, 9. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak iznad 60 dolara za barel nakon što je predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pozvao taj moćni kartel na smanjenje proizvodnje za jednu milijardu barela dnevno u odgovoru na snažan nedavni pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
LONDON, 9. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak iznad 60 dolara za barel nakon što je predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pozvao taj moćni kartel na smanjenje proizvodnje za jednu milijardu barela dnevno u odgovoru na snažan nedavni pad cijena nafte na svjetskim tržištima.

Na američkom je tržištu tako u ponedjeljak cijena sirove nafte porasla 42 centa, na 60,18 dolara za barel. Na tržištu u Londonu istodobno je ojačala 53 centa, na 60,36 dolara.

Raspoloženje na tržištima uvjetovano je i viješću o provedbi nuklearnih pokusa Sjeverne Koreje, što je izazvalo nove zabrinutosti i oko iranske nuklearne krize.

Predsjednik OPEC-a Edmund Daukoru predložio je članicama tog kartela smanjenje proizvodnje za milijun barela nafte dnevno no, prema riječima glasnogovornika tog kartela, za sada nije postignut nikakav konačan dogovor.

"Predsjednik OPEC-a ministrima je predložio da razmotre smanjenje proizvodnje za jedan milijun barela, budući je tržište preplavljeno, no za sada nije postignut nikakav sporazum", kazao je on.

Prema njegovim riječima, Daukoru je taj prijedlog ministrima uputio pismeno i konzultacije se nastavljaju, dok održavanje sastanka ministara za sada nije planirano.

Prema pisanju lista Financial Times, dok su Saudijska Arabija, Iran i Venezuela zatražili održavanje sastanka u Beču idući tjedan kako bi se ratificirao sporazum i pokazalo jedinstvo unutar tog kartela, drugi članovi - uključujući Nigeriju - smatraju da bi zajedničko priopćenje za javnost trebalo biti dovoljno.

Pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika OPEC-a, međutim, Financial Times je izvijestio kako je održavanje sastanka svejedno prilično izvjesno, i to negdje između 18. i 19. listopada.

Smanjenje proizvodnje smatra se pokušajem sprječavanja daljnjeg pada cijena nafte, koje su od rekordnih razina dosegnutih ranije ove godine izgubile više od 20 posto, i to zahvaljujući jenjavanju zabrinutosti oko dostatnosti opskrbe. Taj 11-člani kartel održava proizvodnu kvotu od 28 milijuna barela dnevno od lipnja 2005.

U međuvremenu, iz Pyongyanga je u ponedjeljak priopćeno da je Sjeverna Koreja provela svoje prvo testiranje atomske bombe u, prema riječima službene sjevernokorejske novinske agencije, povijesnom događaju usmjerenom na promicanje mira i sigurnosti.

Cijene energenata porasle su i uslijed zabrinutosti da bi te vijesti mogle potaknuti Iran na nastavak vlastitog nuklearnog programa unatoč prijetnje sankcijama UN-a, kaže Dariusz Kowalczyk, viši ulagački strateg CFC Seymoura u Hong Kongu.

"Geopolitički su se rizici nakon sjevernokorejskog nuklearnog testiranja povećali", kazao je on, istakavši kako će to povećati prijetnju stabilnosti opskrbe naftom.

Dok sama Sjeverna Koreja nije proizvođač nafte, Iran je četvrti po veličini svjetski proizvođač sirove nafte i drugi po veličini član OPEC-a, odmah iza najvećeg svjetskog proizvođača Saudijske Arabije.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad zaprijetio je nametanjem sankcija svjetskim silama u slučaju da Vijeće sigurnosti UN-a kazni Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙