FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago ojačao zbog pada cijena sirovina

LONDON, 4. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago je u srijedu ojačao prema ostalim ključnim valutama na svjetskim deviznim tržištima uslijed pada cijena roba na svjetskim tržižtima, posebice nafte.
LONDON, 4. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago je u srijedu ojačao prema ostalim ključnim valutama na svjetskim deviznim tržištima uslijed pada cijena roba na svjetskim tržižtima, posebice nafte.

Do podneva dolar je ojačao 0,2 posto prema euru, koji je dosegnuo 1,271 dolar. Još je blaže porastao prema jenu, za svega 0,1 posto, pa se njime trgovalo po 118,04 jena.

Euro je pak dosegnuo najvišu razinu prema jenu u proteklih mjesec dana, ojačavši na 150,46 jena da bi se potom stabilizirao na razini od 150,02 jena.

Analitičari tvrde da dolar crpi potporu iz oštrog pada cijena pojedinih roba, uključujući naftu čija se cijena spustila na najnižu razinu u razdoblju od veljače.

"Pad cijena roba, ponajprije energenata, stvorit će uvjete za kresanje manjka u američkoj trgovinskoj bilanci, iz čega američka valuta crpi potporu. Rast američkog gospodarstva usporava a jenjala su i očekivanja o rastu inflacije. Stvari se uglavnom odvijaju po Fed-ovu planu", konstatirala je Laura Ambrosen iz Morgan Stanleya.

Jen se spustio na najnižu razinu prema euru u proteklih mjesec dana a oslabio je i na najnižu razinu u odnosu na dolar u proteklih pet i pol mjeseci nakon zaoštravanja napetosti oko nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

Naime, Pjongjang je u utorak izjavio da će izvesti prvi nuklearni test, što je potaknulo Južnu Koreju da uvede stanje pojačane pripravnosti dok su SAD, Japan i Francuska pozvali Ujedinjene narode da reagira na tu najavu.

"Nuklearni test Sjeverne Koreje prihvaćen je kao poticaj za prodaju jena budući da je japanska valuta i dalje izložena snažnom pritisku spekulativnih prodaja slijedom ocjene da će kamatne stope u Japanu ostati na vrlo niskoj razini", protumačio je jedan tokijski trgovac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙