FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski akademici u posjetu HAZU

ZAGREB, 2. listopada 2006. (Hina) - Izaslanstvo Kineske akademije društvenih znanosti (KADZ), koje je od 1. do 5. listopada u posjetu Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), primio je danas predsjednik HAZU akademik Milan Moguš.
ZAGREB, 2. listopada 2006. (Hina) - Izaslanstvo Kineske akademije društvenih znanosti (KADZ), koje je od 1. do 5. listopada u posjetu Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), primio je danas predsjednik HAZU akademik Milan Moguš.

Riječ je o trećemu posjetu predstavnika KADZ-a našoj vodećoj kulturnoj i znanstvenoj ustanovi što je za akademika Moguša potvrda sustavne i kvalitetne suradnje dviju akademija.

U izaslanstvu KADZ-a bili su zamjenik glavnoga tajnika Huang Haotao te članovi Li Wei, Wang Liqiang, Li Ban i Yu Yongding. Primanju, koje je bilo zatvoreno za javnost, nazočio je i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Wu Zhenglong.

Nakon primanja predavanje o iskustvima i planovima kineskoga gospodarstva održao je Yu Yongding, direktor Instituta za svjetsku ekonomiju i politiku KADZ-a.

Predstavljajući predavača, akademik Vladimir Stipetić istaknuo je da je profesor Yu Yongding jedan od najuglednijih kineskih znanstvenika u području društvenih znanosti i znanstvenik svjetskoga formata koji je doktorat stekao na Oxfordu.

Kinesko gospodarstvo u posljednjih više od 25 godina bilježi najveći gospodarski rast u svijetu i danas je četvrto najjače gospodarstvo u svijetu, podsjetio je Yu Yongding.

U tome razdoblju zabilježen je i velik porast ulaganja u gospodarstvo što se, jednim dijelom, može zahvaliti i velikom porastu štednje, što je, dodao, za Kineze tradicionalna vrlina, isto kao i obrazovanje kojemu posvećuju veliku pozornost.

Ipak i kinesko gospodarstvo, kako je istaknuo, suočava se s nizom poteškoća, među kojima su i nezaposlenost, starenje kineskoga pučanstva, nagla urbanizacija, velike nejednakosti u standardu gradskoga i seoskoga stanovništva te zagađenje okoliša.

Kad je pak riječ o niskom standardu seoskoga stanovništva, profesor Yu Yongding, rekao je da kineska vlada pokušava ublažiti taj problem kampanjama kao što su pokret novih sela i seoskoga stanovništva koje su u tijeku.

Kineskom znanstveniku bilo je upućeno više pitanja, a jedno se odnosilo i na njegovo viđenje hrvatskoga gospodarstva. Savjetovao je hrvatskim gospodarstvenicima da ozbiljno postave svoje prioritete i da interes hrvatskoga gospodarstva odlučno brane na međunarodnoj sceni, ne podliježući ničijim pritiscima i tuđim prioritetima.

Tijekom ovoga, trećega posjeta Hrvatskoj, kineski će akademici boraviti od 3. do 5. listopada u Dubrovniku gdje će posjetiti Zavod za povijesne znanosti HAZU, a razgledat će i Arboretum Trsteno te Zbirku Baltazara Bogišića u Cavtatu.

KADZ je osnovan u svibnju 1977. i danas je najveća akademska ustanova u Kini na područjima filozofije i društvenih znanosti te nacionalno središte za obuhvatne studije u tim područjima.

Sporazum o znanstvenoj suradnji između HAZU-A i KADZ-A potpisan je u listopadu 2004.

(Hina) xipet ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙