FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trideset godina "Kronike" Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU

ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Jubilarni trideseti broj "Kronike" Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU posvećen je bibliografiji toga časopisa kojom je obuhvaćeno razdoblje od 1975. do 2005.
ZAGREB, 18. rujna 2006. (Hina) - Jubilarni trideseti broj "Kronike" Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU posvećen je bibliografiji toga časopisa kojom je obuhvaćeno razdoblje od 1975. do 2005.

U uvodnom tekstu Tomislav Sabljak, glavni urednik "Kronike", podsjeća da je časopis počeo izlaziti na inicijativu Marijana Matkovića koji je tih godina bio na čelu Zavoda.

Matkovićeva je želja bila, kako napominje Sabljak, da Zavod iziđe u znanstvenu i kulturnu javnost s onim što je bilo relevantno: proučavanje književne i kazališne baštine, izdavanje kritičkih izdanja sabranih djela hrvatskih pisaca i javno obznanjivanje bogatih književnih i kazališnih ostavština koje se nalaze u arhivi Zavoda.

Prvi broj tiskao se na starom poljskom tiskarskom stroju, a među prvim suradnicima bio je Slavko Batušić koji je vodio Teatrološki odsjek, a objavljeni su i tekstovi ostalih članova Zavoda - Marka Foteza, Slobodana P. Novaka, Nine Vinski, Nedjeljka Mihanovića, Dubravka Jelčića, Ivana Medena, Vide Flaker i Tomislava Sabljaka.

Objašnjavajući strukturu časopisa, Sabljak napominje da su temeljni prilozi u njemu oni koji prate sam rad djelatnika Zavoda. Kronika je ogledalo njihova znanstvenog rada, bilo da se radi o pojedinačnim znanstvenim i kritičkim radovima ili o kolektivnom radu na kritičkim izdanjima hrvatskih pisaca, navodi Sabljak.

Časopis je iz Arhiva triju odsjeka izvlačio neobično značajne, gotovo zaboravljene radove, a među prvim radovima bilo je tiskanje "Metodologije hrvatsko-srpske književne historiografije" Branka Vodnika, "Pisama Ive Andrića upućenih Zdenki Marković", "Erotske mape Milivoja Uzelca i Milana Begovića" , "Zaručničkih pisama Slave Ištvanić i Augusta Šenoe" i drugog.

Prvu bibliografiju "Kronike" (1975.-1981.) sastavila je Antonija Bogner Šaban, drugu (1982.-1988.) Fida Flaker i Ingrid Stefan i ovu sadašnju koja izlazi u povodu 30 godina stalnog izlaženja časopisa (2001.-2005.) Ana Batinić.

Bibliografija "Kronike" 1975.-2005. složena je kronološki, po godištima, odnosno brojevima, sadržaj broja popisan je na način da poslije rednog broja bibliografske jedinice slijedi ime i prezime autora, naslov i podnaslov priloga te broj stranica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙