FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri pokazatelji poduprli tečaj dolara

LONDON, 1. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Solidni najnoviji američki gospodarski pokazatelji ojačali su protekloga tjedna tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima prema većini najvažnijih međunarodnih valuta, no i euro je imao podršku od signala iz Europske središnje banke (ECB) o nastavku zaoštravanja monetarne politike u eurozoni.
LONDON, 1. listopada 2006. (Hina/Reuters) - Solidni najnoviji američki gospodarski pokazatelji ojačali su protekloga tjedna tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima prema većini najvažnijih međunarodnih valuta, no i euro je imao podršku od signala iz Europske središnje banke (ECB) o nastavku zaoštravanja monetarne politike u eurozoni.

Tečaj dolara porastao je u tome razdoblju 0,8 posto prema euru, koji je zaključio tjedan na 1,2674 dolara. Zelena valuta poskupjela je i 1,35 posto prema jenu, na 118,2 jena. Istodobno, švicarska valuta pojeftinila je 1,2 posto prema dolaru, na 1,2505 franaka za dolar.

Dolar je crpio potporu iz podataka o povjerenju potrošača u SAD-u objavljenog u utorak, koji je naznačio da je tržište možda prenaglilo s uključivanjem u cijenu američke valute mogućnost spuštanja kamatnih stopa u SAD-u u predstojećim mjesecima, konstatirali su analitičari.

Indeks povjerenja američkih potrošača Conference Boarda poskočio je u rujnu mnogo više nego se očekivalo, dosegnuvši 104,5 bodova. Usporedbe radi, mjesec dana ranije iznosio je 100,2 boda. Nadalje, dolaru je pružio potporu i podatak o skoku broja prodanih novih kuća u kolovozu na američkom tržištu nekretnina za 4,1 posto u odnosu na mjesec ranije.

Međutim, gubitci europske valute bili su ograničeni jer je imala potporu od izjave člana upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) da treba ponovno podizati kamatne stope u eurozoni. Euro je tako dosegnuo 149,8 jena.

Član upravnog vijeća ECB-a Axel Weber potpirio je tržišna očekivanja o dvije nove odluke o podizanju kamatnih stopa u eurozoni do kraja godine, izjavivši u govoru objavljenom u srijedu da pad cijena nafte ne dokida u cijelosti prijetnje od rasta inflacije u eurozoni te da treba dodatno podići kamatne stope s aktualne razine od tri posto.

Također, važan europski pokazatelj, njemački Ifo indeks poslovne optimističnosti zabilježio je u rujnu nešto blaži pad no što se očekivalo, spustivši se s kolovoških 105,0 na 104,9 bodova. Analitičari su očekivali njegovo spuštanje na 104,4 boda.

U međuvremenu, novi japanski ministar financija Koji Omi u srijedu je izjavio da po njegovu mišljenju zasada nema potrebe za komentarima ili konkretnim mjerama u vezi s tečajem eura i jena, što su ulagači protumačili kao zeleno svjetlo da ponovno poguraju euro prema rekordnoj razini s kraja kolovoza od 150 jena za euro.

"Weber je bio prilično oštar u svojim izjavama o stabilnosti cijena. To znači da moramo očekivati da će na sljedećim sastanku biti donesena odluka o podizanju kamatnih stopa. Tečaj eura prema jenu raste i slijedom Omijevih opaski, koje su tržištima poslužile kao izlika za podizanje tečaja eura prema jenu", zaključila je Antje Praefcke iz frankfurtske Commerzbank.

Među ostalim se ključnim valutama isticala se i britanska funta, koja je oslabila na najnižu razinu u protekla dva tjedna u odnosu na euro i dolar, produbivši gubitke nakon što su blagi istup jednog dužnosnika središnje britanske banke i revizija naniže stope rasta britanskog gospodarstva u drugom tromjesečju prigušili očekivanja o skorašnjem podizanju kamatnih stopa u Velikoj Britaniji. Tečaj funte oslabio je prošloga tjedna 1,5 posto prema dolaru, na 1,872 dolara za funtu. Euro, pak stoji 67,7 penija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙