FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niski kamatni prinosi ruše tečajeve jena i franka

LONDON, 17. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Kamatni prinosi protekloga su tjedna bili u fokusu ulagača na svjetskim deviznim tržištima, pri čemu su na većem gubitku bile japanska i švicarska valuta.
LONDON, 17. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Kamatni prinosi protekloga su tjedna bili u fokusu ulagača na svjetskim deviznim tržištima, pri čemu su na većem gubitku bile japanska i švicarska valuta.

Tečaj švicarskog franka potonuo je na najnižu razinu u proteklih šest i pol godina u odnosu na euro a oslabio je i u odnosu na dolar nakon što su izjave dužnosnika Švicarske narodne banke (SNB) prigušile spekulacije o agresivnijem podizanju kamatnih stopa.

Očekivanja agresivnijeg zaoštravanja švicarske monetarne politike izjalovila su se nakon što je član izvršnog odbora SNB-a Philipp Hildebrand u razgovoru za jedan tjednik izjavio da će sljedeće godine rast švicarskog gospodarstva usporiti te da je poslovni ciklus dosegnuo vrhunac. SNB je u četvrtak podigao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, no daljnje njihovo podizanje ostaje upitnim.

Švicarska valuta dosegnula je tijekom tjedna najnižu razinu u proteklih šest i pol godina u odnosu na europsku valutu od 1,5926 franaka, oporavivši se do kraja tjedna na 1,5896 franaka za euro. Franak se spustio i na najnižu razinu u protekla dva tjedna u odnosu na dolar od 1,2553 franaka za dolar, oslabjevši 0,6 posto na tjednoj razini.

Franak je zajedno s jenom u skupini vodećih svjetskih valuta s najnižim prinosima. "Nema sumnje da je proteklih mjeseci bilo u modi prodavati valute s nižim prinosima kako bi se financirala kupovina onih s višim prinosima. Kada su u pitanju švicarski franak i jen, valute s niskim prinosima, taj je rizik i dalje aktualan", naglasio je Martin McMahon iz Credit Suissea.

Japanski je pak jen oslabio pola posto prema dolaru, na 117,55 jena. Spustio se i 0,4 posto prema euru, koji stoji 148,9 jena.

Niz slabih pokazatelja o stanju u japanskom gospodarstvu, uključujući pad povjerenja potrošača i rast cijena u veleprodaji na najvišu razinu u proteklih 26 godina, zacementirao je očekivanja da će središnja japanska banka sporo podizati kamatne stope u odnosu na važećih 0,25 posto. Stoga se očekuje na tržištima će japanski ulagači vjerojatno i dalje prodavati japansku valutu za potrebe financiranja kupovine drugih valuta i obveznica.

Euro se gotovo i nije mijenjao u odnosu na američku valutu, završivši tjedan na 1,2663 dolara.

Središnje su banke širom svijeta bile vrlo aktivne potkraj tjedna, pri čemu su se uz švicarsku, isticale novozelandska i islandska. Novozelandski dolar ojačao je nakon što je središnja banka te zemlje objavila da usprkos očekivanom zadržavanju kamatnih stopa na aktualnih 7,25 posto više nije sigurna da neće biti potrebno dodatno zaoštravanje monetarne politike s obzirom na pojačane inflatorne pritiske. Islandska je kruna poskočila oko pola posto na najvišu razinu u odnosu na euro u proteklih tjedan dana nakon očekivanog podizanja kamatnih stopa na 14 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙