FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga T. Žigmanova "Hrvati u Vojvodini danas - Traganje za identitetom"

ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Knjigu Tomislava Žigmanova "Hrvati u Vojvodini danas - Traganje za identitetom" predstavili su danas u Zagrebu nakladnici Anita Šikić i Zoran Vlašić, recenzenti knjige Srećko Lipovčan i Đuro Vidmarović te autor.
ZAGREB, 28. rujna 2006. (Hina) - Knjigu Tomislava Žigmanova "Hrvati u Vojvodini danas - Traganje za identitetom" predstavili su danas u Zagrebu nakladnici Anita Šikić i Zoran Vlašić, recenzenti knjige Srećko Lipovčan i Đuro Vidmarović te autor.

Šikić je ocijenila kako se pitanje hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini danas sve više institucionalizira. Po njezinim riječima u Vojvodini je danas 97 posto miješanih naselja.

Ocijenila je također kako će tamošnja država, bude li stremila prema Europi, morat rješavati i pitanja hrvatske manjine.

Lipovčan smatra kako je u Hrvatskoj oskudno znanje o vojvođanskim Hrvatima. "Centralizacija državne uprave pod snažnim velikosrpskim utjecajem u bivšoj Jugoslaviji imala je velike posljedice upravo na ovom području", rekao je, dodavši, kako je Jugoslavija odavno mrtva ali nisu nestali cilj i motivi takve politike.

Ocijenio je kako je jugoslavenska politika još donedavno vojvođanske Hrvate proglašavala remetilačkim faktorom u zemlji. "Rezultat takve jugoslavenske politike, a posebno od 1944. bilo je etničko čišćenje Hrvata", rekao je.

Vojvodina je, kako je pojasnio Vidmarović, zbunjujući pojam. "Sastoji se od dva dijela", rekao je, dodavši, kako je njezin jugozapadni dio sve do Vidovdanskoga ustava bio sastavni dio Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Drugi dio je bio sastavno područje madžarske države, podsjetio je.

Po njegovim riječima Hrvati u Srijemu nisu nikakva dijaspora. "Oni su stanovništvo cjelovitog i neprekinutog hrvatskog etničkog prostora", rekao je.

Podsjetio je kako su bački Hrvati Bunjevci autohtona manjina. Pojam Vojvodina iz sastava problematike tamošnjih Hrvata također isključuje oko 40 tisuća Hrvata koji žive u Beogradu, dodao je.

Knjigu "Hrvati u Vojvodini danas - Traganje za identitetom" (216 str.) objavili su zagrebački nakladnici Hrvatska sveučilišna naklada i Pučko otvoreno učilište. Podijeljena je na dva dijela u kojima autor piše o činjenicama iz suvremenosti i prinosima za suvremenu kulturnu povijest.

Književnik Tomislav Žigmanov rođen je 1967. u Tavankutu. Do sada je objavio dvadesetak filozofskih radova u časopisima. Piše pjesme i refleksivnu prozu. Objavio je pet knjiga: "Raskrivanje", "Iza efemerija svakodnevlja", "Bunjevački blues", "Bibliografija Hrvata u Vojvodini 1990-2002." i poemu "Bez svlaka mraka".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙