FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra predstavljanje knjige Robina Harrisa "Povijest Dubrovnika"

ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - "Povijest Dubrovnika" poznatoga britanskog povjesničara Robina Harrisa koja će sutra biti predstavljena u hrvatskom prijevodu u Zagrebu plod je autorova desetljetna rada i prvi prikaz povijesti grada na engleskom jeziku.
ZAGREB, 24. rujna 2006. (Hina) - "Povijest Dubrovnika" poznatoga britanskog povjesničara Robina Harrisa koja će sutra biti predstavljena u hrvatskom prijevodu u Zagrebu plod je autorova desetljetna rada i prvi prikaz povijesti grada na engleskom jeziku.

Po autorovim riječima knjiga pokušava objediniti zaključke najbojih znanstvenih studija i pokušava pružiti jasnu, kritičku i razumljivu sintezu povijesti Dubrovnika.

Radeći na knjizi, koja je objavljena na engleskom jeziku 2003., autor je ovladao golemom literaturom, nekoliko je godina intenzivno učio hrvatski jezik te više puta boravio u Hrvatskoj proučavajući gradivo dubrovačkih knjižnica i arhiva.

U pogovoru knjizi povjesničar Stjepan Ćosić napominje kako je tom knjigom, suvremenom sintezom tisućugodišnje povijesti grada i Dubrovačke Republike, najširi krug čitatelja u svijetu dobio opsežnu, kvalitetnu, znanstveno utemeljenu i nadahnuto pisanu historiografsku informaciju o Dubrovniku.

U odnosu na najopširniju i najbolju sintezu na hrvatskom jeziku - Foretićevu "Povijest Dubrovnika", po Ćosićevoj ocjeni Harrisova knjiga osim što je modernija koncepcijom, predstavlja historografski korak dalje i stoga što su u nju uključena historiografska dostignuća iz proteklih dvadesetak godina.

"Povijest Dubrovnika" (487 str.), koju je objavio zagrebački "Golden marketing - Tehnička knjiga", a s engleskoga prevela Mirjana Valent ima 15 poglavlja, od nastanka Dubrovnika do pada Dubrovačke Republike. Poseban dio "Post scriptum - Dubrovačke sjene: Epizode i teme iz kasnije povijesti Dubrovnika" posvećen je osnovnim procesima u 19. i 20. stoljeću te zbivanjima tijekom Domovinskog rata.

Harris objašnjava korijene velikosrpskoga ekspanzionističkog programa u odnosu na Dubrovnik te iznosi činjenice o napadu na dubrovačko područje, o zločinima JNA i pripadnika paravojnih postrojba iz Srbije, Crne Gore i istočne Hercegovine te o obrani grada 1991.-1992.

Knjigu prate dva kraća dodatka - bilješke o "neovisnosti" Dubrovnika i novcu, zatim kronologija glavnih događaja, bibliografija, ilustracije u boji i kazalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙