Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru vjeruje da konzumiranje veće količine špinata može zaštititi oči od makularne degeneracije - AMD (nepovratnog oštećenja makule ili žute pjege koja površinski zauzima malen dio mrežnice), a povezuje se sa starenjem organizma. Svoju pretpostavku temelje na činjenici da špinat i još neke vrste povrća sadrže lutein, kemijsku tvar koja pomaže u stvaranju očnog pigmenta ključnog za zaštitu vida. Manchesterski tim namjerava provesti daljnje studije o toj teoriji.
AMD je među vodećim uzrocima sljepila u zapadnim društvima. Smatra se da, primjerice u Velikoj Britaniji pogađa 12 posto muškaraca i 29 posto žena u dobi iznad 75 godina.
Znanstvenici još uvijek nisu utvrdili zašto su neki ljudi podložniiji pojavi AMD-u, no sa sigurnošću tvrde da je bolest povezana i s pušenjem, pretilošću te lošom prehranom. Lutein se osim u špinatu nalazi u kukuruzu šećercu, brokuli i u kelju.
Lutein zajedno s kemijskim spojem zeaksantinom čini makularni pigment za koji se vjeruje da štiti makulu od AMD-a. "Naša dosadašnja istraživanja pokazala su da makularni pigment štiti od pojave AMD-a, no sada želimo ustanoviti ima li konzumiranje povrća bogatog ovim kemijskim tvarima izravan utjecaj na razvoj bolesti", rekao je voditelj istraživanja dr. Ian Murray.