Rezultati četrdesetjednog kliničkog ispitivanja provedeni između 1982. i 2004. pokazali su da je kod osoba kojima je davan izolirani sojin protein zamijećeno smanjenje "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida (druge vrste masnoća u krvi, no, u većini istraživanja pokazalo se da dobrobit sojinih proteina nije statistički pretjerano značajna.
U prosjeku su sojini proteini prisutnost LDL kolesterola smanjili za oko 4 jedinice, objavljeno je u časopisu American Journal of Cardiology, a ta istraživanja potvrđuju nedavne studije znanstvenika iz American Heart Association, koji su došli do zaključka da tablete s izoflavonoidima nisu pretjerano učinkovite.
"Naravno, ne treba zanemariti činjenicu da čak i malo smanjenje kolesterola može imati veliki značaj za pojedinca", mišljenja je dr. Kristi Reynolds sa Sveučilišta Tulane iz New Orleansa. Ipak, dr. Reynolds savjetuje da je bolje uštedjeti novac koji namjeravate potrošiti na kupovinu tableta s izoflavonoidima i potrošiti ga na nekoliko 'tofu hot-doga'.