FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mala korist od sojinih proteina u smanjenju LDL kolesterola

NEW YORK, 23. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Sojini proteini mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola u krvi, iako neki stručnjaci, nakon niza provedenih istraživanja smatraju da je ta korist vrlo malena.
NEW YORK, 23. rujna 2006. (Hina/Reuters) - Sojini proteini mogu pomoći u poboljšanju razine kolesterola u krvi, iako neki stručnjaci, nakon niza provedenih istraživanja smatraju da je ta korist vrlo malena.

Rezultati četrdesetjednog kliničkog ispitivanja provedeni između 1982. i 2004. pokazali su da je kod osoba kojima je davan izolirani sojin protein zamijećeno smanjenje "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida (druge vrste masnoća u krvi, no, u većini istraživanja pokazalo se da dobrobit sojinih proteina nije statistički pretjerano značajna.

U prosjeku su sojini proteini prisutnost LDL kolesterola smanjili za oko 4 jedinice, objavljeno je u časopisu American Journal of Cardiology, a ta istraživanja potvrđuju nedavne studije znanstvenika iz American Heart Association, koji su došli do zaključka da tablete s izoflavonoidima nisu pretjerano učinkovite.

"Naravno, ne treba zanemariti činjenicu da čak i malo smanjenje kolesterola može imati veliki značaj za pojedinca", mišljenja je dr. Kristi Reynolds sa Sveučilišta Tulane iz New Orleansa. Ipak, dr. Reynolds savjetuje da je bolje uštedjeti novac koji namjeravate potrošiti na kupovinu tableta s izoflavonoidima i potrošiti ga na nekoliko 'tofu hot-doga'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙