Stručni tim američkog Ministarstva poljoprivrede razmotrio je djelotvornost konzumiranja hrane bogate vlaknima, primjerice cjelovitih žitarica ili smeđe riže ili ječmenog zrnja.
Sedam muškaraca, devet žena u predmenopauzi i devet u postmenopauzi, svi sa blago povišenim vrijednostima kolesterola podvrguti su prvome koraku kontrolirane dijete tijekom dva tjedna. Nakon toga razdoblja rafinirani ugljikohidrati iz prvoga koraka dijete zamijenjeni su hranom bogatom žitaricama koju su konzumirali pet tjedana.
Krvni pritisak kod dobrovoljaca je praćen jedanput tjedno, a težina dnevno prije doručka. Ustanovljeno je da je tijekom razdoblja konzumiranja hrane bogate žitaricama pacijentima krvni pritisak znatno smanjen. Kod muškaraca je najveće smanjenje krvnog pritiska zamijećeno kod dijete tijekom koje su konzumirali uglavnom integralnu smeđu rižu i cjelovite žitarice, a kod žena su bolji rezultati postignuti kada su konzumirale obroke u kojima je prevladavao ječam. Najlošije su na spomenuti režim prehrane reagirale žene u postmenopauzi. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of American Dietetic Association.