FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće HTZ-a: cilj sljedeće sezone je ponoviti ovogodišnje rezultate

ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Cilj za sljedeću turističku sezonu je ponoviti rezultate ovogodišnje, a želja je ostvariti rast od 2 posto u dolascima i noćenjima, naglašeno je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojoj je istaknuto zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje sezone.
ZAGREB, 25. rujna 2006. (Hina) - Cilj za sljedeću turističku sezonu je ponoviti rezultate ovogodišnje, a želja je ostvariti rast od 2 posto u dolascima i noćenjima, naglašeno je na današnjoj sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kojoj je istaknuto zadovoljstvo rezultatima ovogodišnje sezone.

Prema Prijedlogu polaznih odrednica programa rada HTZ-a za 2007. godinu, dokumentu koji je prihvaćen na današnjoj sjednici, želja HTZ-a je 10,39 milijuna ukupnih dolazaka domaćih i stranih turista te 53,49 milijuna njihovih noćenja.

Ukupni prihodi HTZ-a u sljedećoj godini planirani su u iznosu od 220 milijuna kuna, od čega 90 milijuna kuna iz proračuna, 70,2 milijuna od boravišnih pristojbi, 37,5 milijuna kuna od članarina te 22,3 milijuna kuna prenesenih prihoda iz prethodne godine i ostalih prihoda.

Nakon prihvaćanja na Turističkom vijeću, HTZ će izraditi Prijedlog programa rada za 2007. godinu, o kojem će se raspravljati na Danima hrvatskog turizma u listopadu.

Na sjednici je predstavljeno i HTZ-ovo izvješće o tijeku ovogodišnje turističke sezone i aktualnom stanju na tržištima. Istaknuto je zadovoljstvo rezultatima u prvih osam mjeseci ove godine, tijekom kojih je broj inozemnih dolazaka povećan za 1 posto, na 6,9 milijuna, a broj noćenja za 2 posto, na 40,24 milijuna. Također, prema prvim naznakama, uspješan je i rujan, ali je u kolovozu zabilježen pad turističkog prometa.

U tom mjesecu, kaže se u HTZ-ovom izvješću, evidentiran je pad od 2 posto u dolascima i noćenjima stranih gostiju, a razlog je loše vrijeme i struktura smještajnih kapaciteta s visokim udjelom kampova i privatnih iznajmljivača.

Isto tako, dosadašnji tijek sezone karakterizira pad na glavnim tržištima hrvatskog turizma njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom i, po prvi put, mađarskom, dok je značajni rast ostvaren sa Španjolskom, SAD-om, Austrijom, Poljskom, Slovačkom i Rusijom.

Istovremeno, registrirano je povećanje od 9 posto (1,02 milijuna) kod dolazaka domaćih turista, odnosno 8 posto više njihovih noćenja (5,06 milijuna).

Ukupno, domaći i inozemni gosti ostvarili su 2 posto više noćenja i dolazaka, u usporedbi s prošlom godinom. HTZ očekuje da će do kraja godine biti zadržane te stope rasta.

U raspravi o rezultatima ovogodišnje sezone, članovi Vijeća istaknuli su pojavu pada kvalitete u ugostiteljstvu, pretjeranog rasta cijena te incidenata s gostima. Te pojave, kako je rečeno, još uvijek ne djeluju značajnije na popunjenost, ali dugoročno nanose značajne štete.

Turističko vijeće HTZ-a na današnjoj sjednici je produžilo mandat direktoru HTZ-ovog predstavništva u Ljubljani Goranu Blažiću te odlučilo raspisati natječaj za odabir direktora predstavništva HTZ-a u Španjolskoj.

Raspravljajući o zahtjevu Udruge hrvatskih putničkih agencija za sufinanciranjem njihovih aktivnosti u ovoj godini, Vijeće je pozvalo tu udrugu da dostavi prijedlog konkretnih projekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙