FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta: turistički prihod 6 milijardi eura

ŠIBENIK, 13. rujna 2006. (Hina) -
ŠIBENIK, 13. rujna 2006. (Hina) -

U osam mjeseci ove godine ostvarena su očekivana povećanja broja dolazaka gostiju, noćenja, kao i financijski rezultati turističke sezone, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas u Šibeniku na sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i pripremu turističke sezone 2006., analizirajući provedbu Programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu.

Po privremenim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u prvih osam ovogodišnjih mjeseci 7,94 milijuna turista ostvarilo je 45,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje od 2 posto i u broju dolazaka i broju noćenja.

Porast financijskog rezultata bit će veći od 2 posto, a do kraja godine očekuje se da će prihod ostvaren u turizmu biti veći od 6 milijardi eura, istaknuo je ministar Kalmeta.

U ukupnim podacima veseli rast broja domaćih gostiju, kojih je od siječnja do kolovoza ove godine bilo 1,03 milijuna, odnosno 9 posto više, a ostvarili su 5,07 milijuna noćenja, što je 8 posto više nego lani, rekao je Kalmeta dodajući da je to posljedica smanjenja stope PDV-a na 10 posto, kao i paušalna naplata boravišne pristojbe.

Hrvatska je sigurna destinacija, iako su među negativnostima ove sezone najviše publiciteta dobili incidenti u turističkim područjima, koje je konkurencija iskoristila, zbog čega moramo voditi računa da se te pojave spriječe i iskorijene, naglasio je.

Na dobru sezonu je, između ostaloga, utjecala provedba zakonskih mjera u suzbijanju crnog čartera, poboljšana naplata boravišne pristojbe kroz paušal i sve aktivnosti državnog inspektorata, rečeno je.

Po privremenim podacima HTZ-a, stagnacija se bilježi na tradicionalnim tržištima hrvatskog turizma poput Njemačke (4 posto manje dolazaka i 2 posto manje noćenja) i Italije (2 posto manje dolazaka i 4 posto manje noćenja).

No, zato se visoke stope rasta ostvaruju s novih tržišta poput Japana (118 posto više dolazaka i 102 posto više noćenja) i Španjolske (30 posto više dolazaka i 34 posto više noćenja).

Po vrstama smještajnih objekata podbacili su kampovi, gdje je bilo 8 posto manje dolazaka i 1 posto manje noćenja, najviše zbog lošeg vremena u kolovozu.

Slabi rezultati u kampovima su rezultat slabog ulaganja u sadržaje, što je posljedica i problema vlasništva zemljišta na kojemu se nalaze kampovi, rekao je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić.

U nautičkom je turizmu, također zbog vremena, u kolovozu iznajmljeno 6 posto manje plovila, a ostvaren je i 7 posto manji prihod, ali treba naglasiti da je za čak 25 posto porastao broj registriranih plovila u čarter floti, a za 24 posto broj prijavljenih gostiju u nautičkom sektoru, dodao je Mičić.

Šibensko-kninska županija je među najuspješnijim županija, a za osam mjeseci ove godine bilježi se 5 posto više broja dolazaka turista i 7 posto više noćenja.

(Hina) xasko yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙